Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tog alla utförsäkrade vägen?

Annons

och vintern har oppositionen högljutt protesterat mot att så många kommer ställas helt utanför samhällets skyddsnät på grund av de nya sjukreglerna.

Det sades att massor med folk som är för sjuka för att jobba men för friska för att vara sjukskrivna kommer sättas på backen och endast ha socialen som inkomstbidragare.

Nu har siffrorna från försäkringskassan kommit. Alltså det antal personer som fått sjukpenningen avslutad eftersom de anses ha tillräcklig arbetsförmåga för att jobba.

Januari 2009: 470 stycken.

Intressant är att jämföra med tidigare resultat.

Januari 2006: 570 stycken

Måste ha varit hemska sjukregler som rådde på den tiden.

alla utförsäkrade vägen?”

Rätt svar är: Alla fick nya jobb eller rätt utbildning! Så var vi klara med den frågan …

har inte hunnit bli utförsäkrade ännu, dels på grund av att Försäkringskassan inte är klar med sina utredningar, dels på grund av att de är de första 180 dagarna som har gått.

Systemet är uppdelat i tre etapper, 180 dagar, 365 dagar samt 550 dagar. Då reglerna trädde i kraft 1 juli 2008 så kan du själv räkna dagar.

Vadå ny utbildning? Menar du aktivitetsförsäkring? Det är något helt annat, avsett för de som är för sjuka att arbeta på öppna arbetsmarknaden men som inte får vara sjukskrivna, fast de skulle behöva.

Tyvärr kommer vi alla att få se hur många som är utförsäkrade om cirka ett år. Det blir en statistik som ingen vill läsa.