Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt uran – vårt ansvar

Sveriges regering och en majoritet av folket är positiva till att fortsätta använda kärnkraft så länge det behövs. Regeringen kommer dock inte att satsa några pengar på kärnkraft. Någon utbyggnad av kärnkraft kommer inte att ske, men gamla kraftverk får ersättas av nya.

Sverige är ett litet högt industrialiserat land långt upp i kalla nord. Vi har världens fjärde högsta elförbrukning per person. Vi har faktiskt världens högsta förbrukning av kärnkraftsproducerad el per person. Det beror inte på att vi slösar, utan på att vi använder mycket el. Värma hus, lysa upp, laga mat och till våra industrier. Samma behov finns naturligtvis i andra länder, men där används kol, gas och olja.

Sverige har flera av världens mest energikrävande industrier: gruvor, stål, skog och papper. Stora mängder billig energi måste tillföras och el är bästa alternativet. Vår IT-industri är också en elkrävande bransch. Ändå överträffar vi EU:s krav på minskade utsläpp. Andra länder kräver dispens från samma krav på grund av sitt beroende av kol eller gas. Sverige är världens näst mest klimateffektiva land efter Schweiz, om man jämför utsläpp med produktion. Det är det bästa kvittot på att vi kommit mycket långt med energibesparing.

Kärnkraften byggdes ut för mer än 30 år sedan med subventioner från sittande socialdemokratisk regering i syfte att minska vårt oljeberoende och trygga elförsörjningen.

Sverige har importerat uran och producerat avfall i mer än 30 år. Jag antar att ett förslag att exportera kärnavfallet till Namibia skulle mötas av vilda protester inte minst från socialdemokrater.

Men vi importerar uran som blir avfall från Namibia utan protester.

Sverige har stora tillgångar av uran. Vi har stor kompetens i miljöanpassad gruvdrift, något som saknas i flera av de länder vi importerar uran ifrån. Vårt uran kan ge oss hundra procent lokalproducerad billig energi med svensk arbetskraft, som erbjuder möjligheten att exportera uran, energi, miljöteknik och kompetens samtidigt som vi stärker svensk industri och välstånd.

Vad händer när kärnkraftverken tjänat ut och alternativen saknas? Det går inte att ersätta kärnkraft med vind. När det inte blåser måste en annan kraftkälla starta; skolor, sjukhus och industrier kan inte vänta på att det börjar blåsa igen. (Eller slutar storma). Dags att vi börjar ta långsiktigt ansvar för landets elförsörjning, uran, avfall och miljö. Är det ansvar eller skygglappar som Socialdemokraterna i Jämtland visar?