Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vasan och kungabröllop

Prognoserna säger snöfall. Sju minusgrader i Sälen, tre i Mora. Vind från sydost, kan bli motvind på myrarna.
Ni förstår vad det handlar om, Vasaloppet.

 För några år sedan frågade en kvinnlig arbetskamrat om jag var en sån där som åkte Vasaloppet ... också. Jag tror vi pratade om träning och olika faser i livet, läs kriser. Aldrig i livet, svarade jag. Det borde jag inte ha sagt.
Numera är jag en del av massrörelsen som masar sig nio mil mellan Sälen och Mora. Tidigare år Öppet Spår och nu i trängseln med 15.000 andra på söndag. Ni anar inte hur bredaxlade alla blir i första backen …
Första tanken är ju orimlig, nio mils skidåkning i ett sträck. Så här dagarna före växlar känslan från nervös väntan på start till att den dryga 50 år gamla kroppen spritter av energi. Däremellan ätandet, i går kväll lagade jag först en jättelasange (och bjöd hela familjen) stekte pannkakor och avslutade med en gröt. Jag kan förstå om det hela förefaller överdrivet.
Bakom min arbetskamrats fråga dolde sig föreställningen att den största drivkraften bakom vasaloppsåkandet är män som måste bevisa något.
Min känsla är att det inte gäller för majoriteten. Blandningen av folk i spåret säger något helt annat, unga och gamla, kvinnor och män, en del utklädda. Nej, svaret på frågan varför – som man förstås måste ställa sig; nio mil! –  är helt enkelt den häftiga upplevelsen.
Du kan aldrig i förväg förutse vilka utmaningar du ställs inför. Regn, utmattning eller vallahaveri. Förra året åkte jag två mil utan valla på grund av ren dumhet.  Ett äventyr under ordnade former vi inrutade vardagsmänniskor söker oss till.
Sedan är den klassiska skidåkningen en del av naturupplevelsen. Själva rörelsemönstret ger en slags harmoni mitt i ansträngningen. Även om nu de harmoniska inslagen tenderar att avta med ökande åklängd.
Jag tror det finns ytterligare ett skäl till att Vasaloppet är häftigt igen. Det är trendigt med svensk historia och här finns både både gamla skidhjältar och en riktig kung. Kanske skulle loppet göra sig ändå bättre om det tv-sändes i svartvitt …
Det är kul att spana efter trender. Kungahusets förlovning är årets hittills största mediahändelse, trots att den absolut inte kom som någon överraskning.
Vasan och Bernadottes bröllop, en del av trenden med en spirande nationalromantik.
Vi kanske får kanske se upp så det hela inte går för långt.
Nu ska jag åka skidor, länge.

Hans Lindeberg, chefredaktör

hans.lindeberg@op.se