Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väsktjuv har dömts till vård

En man som stal en väska ur en kvinnas rullator har nu dömts för en rad brott. Han får skyddstillsyn och vård mot missbruk.

Mannen, som är i 60-årsåldern, återföll i alkoholmissbruk under sommaren. Då begick han en rad brott och häktades i oktober efter att ha bestulit en äldre kvinna inne på en butik i Strömsund.

Att han tog kvinnans väska medan den låg i hennes rullator gör att Östersunds tingsrätt bedömer stölden som grov. Strax innan hade mannen snattat från en annan butik.

I slutet av augusti slog han en väktare och hotade att skjuta honom i samband med att han skulle gripas i centrala Östersund.

Då hade mannen knivar på sig samtidigt som han var berusad. Mannen säger att han skulle ha knivarna till matlagning, men rätten anser att "de lätt kunde ha kommit till brottslig användning".

En vecka senare hotade mannen en försäljare som sprang efter honom efter att han hade snattat en jacka. Även den händelsen ägde rum i centrala Östersund.

Däremot frikänns mannen från en misshandel som han åtalades för att ha begått i fjol. Själv minns han inte vad som hände. Mannen som blev slagen säger sig vara helt säker på att fel person åtalades.

Polisen har efter ett första förhör med ett vittne antecknat att det var den åtalade som slog. Men den uppgiften har senare korrigerats. Enligt rätten tycks det ha gjorts utan kommunikation med vittnet.

Straffvärdet på de brott han döms för uppgår till åtta månaders fängelse. I stället får han skyddstillsyn och vård på behandlingshem.