Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vass debut från succéförfattaren

Annons

Böcker/Sverige Efter den monumentala succén med Gone girl – som för övrigt snart kommer i en filmversion – så var det ganska givet att förlaget skulle gräva i arkivet och fiska upp Gillian Flynns debutroman. Det gäller att smida medan järnet är varmt.

Den här typen av utgivning i baklänges kronologi brukar visa att författarskap utvecklas med tiden och att det fanns skäl till att de första alstren inte nådde någon stor publik. Men icke så i detta fall, Vassa föremål visar sig vara en mycket skarp roman och det är snarare så att man undrar varför inget förlag gav ut den här direkt.

Miljö och tema känns igen från Gone girl. Chicagojournalisten Camille Parker skickas av sin tidning till sin lilla hemstad för att inifrån skriva storyn om hur två flickmord påverkad stan och människorna. Camille Parker har inte varit hemma på många år och hon har inte träffat sin mor som hon har ett komplicerat förhållande till på många år. Komplicerat blir också förhållandet till den snart tonåriga halvsystern.

Camillel Parker nystar i en historia i nutid men kommer snart att konfronteras och tvingas nysta i historier från sina ungdomsår i den lilla stan.

En riktigt bra roman.