Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vässad monolog om frihetstörst och normer

Ingen är som jag
Eva Dahlgren
Storsjöteatern

– Visst, gå och se Sveriges deppigaste artist, du, säger en kollega.

– Eva Dahlgren, det blir nog bra, hon är ju smart, säger mamma.

Men det börjar som ett mellanting mellan ett sommarprat och en självhjälpsföreläsning. När Eva Dahlgren startar sin 90 minuter långa monolog är det oroväckande stelt till en början.

Jag är flera gånger rädd för att behöva slå i klyschgongongen. Men jag slipper.

Det tar sig redan när hon börjar definiera sig själv. Som en senig, lång västerbottnisk björk. En särart. En typ som helst skulle ha en man vid sin sida. Nu blev det inte så.

Eva Dahlgrens monolog är en vass, intensiv historia som handlar om hur människor blir som de blir. Som hon berättar, i proffsigt ljus, inför entusiastisk publik och framför välregisserade bakgrundsbilder. Är det så att 90 procent är gener och endast 10 procent av personligheten är påverkbar? En skrämmande tanke för den frihetstörstande huvudpersonen.

Hon vrider och vänder på djupet och ytan på samma gång. Men deppig är hon rakt inte. Det som Storsjöteatern framför allt kommer att minnas av den här kvällen är skratten. Kanske bilden av hur Eva Dahlgren växer upp med att använda sin lillebror som husdjur eller försöker lära sig stava på skånska när familjen flyttar till Lund.

Flytten till Lund är det roligaste partiet. Det mest gripande är de Roy Anderssonska delarna, som när låten ”Ingen är som jag” mynnar ut i ett bildspel om olikheter och felbarheter.

Till skillnad från andra recensenter tycker jag inte att Eva Dahlgren är bäst när hon sjunger. Det saktar ner det halsbrytande tempot och de snabba associationerna, det gör det, men det kompletterar inte riktigt heller.

Det är smart, kompetent, professionellt, inte varmt, men vässat. Den viktigaste frågan som Dahlgren ställer till mig handlar inte om personlig utveckling. Utan i vilken utsträckning vi vågar bryta normerna, och hur lätt vi har för att se dem.