Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag presenteras Medieutredningen – medieforskaren hoppas på mer journalistik i glesbygden

Det har ställts stora förhoppningar på de förslag som medieutredaren Anette Novak i dag ska presentera. Men professorn och medieforskaren Lars Nord, vid Mittuniversitet i Sundsvall, vill tona ned förväntningarna.

Annons

Professorn och medieforskaren Lars Nord.

– Det är ett svårt uppdrag. Man ska inte tro att det finns någon enkel lösning på problemen. Det vore högst sensationellt.

I uppdraget från regeringen talas bland annat om att förslagen i utredningen "En mediepolitik för framtiden" bör syfta till att allmänheten ska ha möjlighet att ta del av allsidig nyhetsförmedling med kvalitet och fördjupning oavsett var i landet man bor.

Det är också den fråga som Lars Nord anser som den viktigaste att hitta en lösning på.

– Jag har under lång tid pratat kring den medieskugga som finns både i glesbygd och i storstädernas kranskommuner som inte haft den här lokala mediestrukturen som andra har haft. Det är grunden till att man har en ojämlik tillgång till lokal journalistik. Det tycker jag fortfarande är ett grundproblem som jag hoppas man hittat några vettiga förslag för att kunna lösa.

Det statliga presstöd som infördes 1971 är förlegat anser de allra flesta. Men hur ett nytt stöd ska fördelas mellan exempelvis digitalt och papper och vilka kriterier som då ska gälla är en komplex fråga menar Lars Nord.

– Den gamla modellen speglar inte dagens medieverklighet. Men man kan självklart inte subventionera allt som finns på nätet. Utgångspunkten har varit att efter journalistiska kriterier göra en bedömning av vad som ska stödjas. Det ska bli spännande att se om man hittat någon modell att definiera det på.

Siffror från branschorganisationen Tidningsutgivarna speglar väl den svåra situation som svensk dagpress befinner sig i. De senaste fem åren har intäkterna minskat med drygt 3,5 miljarder kronor. Under samma period har antalet anställda journalister gått från 5 200 till 3 900, en minskning med 25 procent.

TT: Presstödet ligger i dag på runt en halv miljard kronor. Kommer utredningen att föreslå mer pengar, tror du?

– Utredningen kan säkert önska sig. De har ju inget ansvar för ekonomiska konsekvenserna. Utredningen lär väl driva frågan att medierna är viktiga för vår demokrati. Men jag har svårt att se att det går att göra så mycket inom de ramar som finns.

Dagspressens intäkter

Rörelseintäkter för dagspress.

2015: 16 861 mnkr

2014: 17 426 mnkr

2013: 17 297 mnkr

2012: 18 198 mnkr

2011: 19 183 mnkr

Källa: TU

Antal anställda journalister

Antalet anställda journalister hos de medieföretag som är anslutna till branschorganisationen Tidningsutgivarna, TU.

2015: 3 900 journalister

2014: 4 100 journalister

2013: 4 350 journalister

2012: 5 100 journalister

2011: 5 200 journalister

Källa: TU

Mer läsning

Annons