Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea varnar för nytt datorvirus

Ett datorvirus cirkulerar i Norden. Många antivirusprogram känner inte igen viruset. Var uppmärksam på oväntade mejl, speciellt om de innehåller bifogade filer eller länkar, skriver banken på sin hemsida.

Annons

Viruset tros spridas genom ett så kallat phishingmail, ett sorts lösenordsfiske där du lockas att logga in på en falsk webbsida med ett inloggningsformulär. Den falska webbsidan ser oftast nästintill identisk ut och uppger sig ofta för att vara en bank eller ett kreditkortsbolag.

Om det dyker upp ett meddelande där det står "vänligen vänta" eller liknande vid inlogging till din internetbank är det en indikation på att din dator kan vara infekterad. Avbryt inloggningen genast ifall ett liknande meddelande dyker upp. Använd inte datorn till känsliga saker igen innan du är säker på att datorn inte är smittad, skriver Nordea på sin hemsida.

– Vi vet inte exakt hur en smittad dator beter sig än, men får du ett meddelande om att vänta bör du stänga ner på en gång, säger Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer till Aftonbladet.

Mer läsning

Annons