Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenbruk mot en ljusnande framtid

I kraftverksmagasinen i norra Sverige har odling av röding och regnbåge goda framtidsutsikter. En ökning av volymerna bör kunna ske relativt snabbt och skapa nya arbetstillfällen och bättre fiske.

Den bedömningen gör vi i det betänkande, ”Det växande vattenbrukslandet” (SOU 2009:26), som i dag överlämnas till jordbruksminister Eskil Erlandsson. Vattenbruket, odling av fisk, skaldjur, kräftdjur och alger, kan skapa många nya arbetstillfällen, främst i skärgård och glesbygd.

Om produktionen skulle öka till 50 000 ton per år, vilket det finns förutsättningar för, beräknar vi att ungefär 1 100 nya helårsarbeten kan skapas.

Vår bedömning är att Sverige har goda förutsättningar att utveckla ett ekonomiskt och ekologiskt bärkraftigt vattenbruk. De bästa utsikterna ser vi när det gäller mussel- och ostronodling på västkusten och odling av röding i de reglerade sjöarna i norr.

I den handlingsplan som vi har utarbetat för ett ekonomiskt och ekologiskt bärkraftigt vattenbruk lyfter vi bland annat fram följande förslag:

Fiskeriverket ges förstärkt uppdrag att samordna vattenbruksfrågorna

”En dörr in” införs vid tillståndansökan för vattenbruk för att minska krånglet och förkorta handläggningstiderna

Sveriges Lantbruksuniversitet ges i uppdrag att övervaka och analysera vattenbrukets miljöeffekter

Satsning på utbildning, kompetensutveckling och forskning

Förbättrad kapitalförsörjning genom säkrad medfinansiering och statliga räntegarantier vid investeringar i vattenbruk

Jämfört med annan djurproduktion är vattenbruket klimatsmart med liten miljöpåverkan. Fiskodling har lokal miljöpåverkan genom en gödningseffekt. Om man, som utredningen föreslår, förlägger odling till kraftverksmagasin, skapar denna gödning en positiv effekt. Kraftverksmagasinen har efter dämningarna urlakats på näringsämnen med följd att fiskbestånden har minskat.

Placering av odlingar i kraftverksmagasin kan då, förutom att skapa arbetstillfällen, även bidra till att förbättra fiskemöjligheterna. Landösjön i Jämtland är ett exempel på hur en rödingsodling bidragit till att skapa ett populärt sportfiske.

Rödingen behöver kallt vatten för att trivas och norra Sverige är ett av få områden där den går bra att odla. Odlarna, SLU, landstinget i Jämtland och Bräcke kommun, satsar gemensamt på att utveckla Fiskerianstalten i Kälarne, som är centrum för rödingavel. Utsikterna är alltså goda att denna näring ska utvecklas i Norrland.

Med rätt förutsättningar kan det svenska vattenbruket gå mot en ljusnande framtid.

, särskild utredare
, sekreterare
, sekreterare
Vattenbruksutredningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel