Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenbruk ska ske på hållbart sätt

Insändaren från Göran Edman (RD) om miljö- och byggnämndens hantering av Vattudalens Fisk och anmälan om ny sättfiskodling är vilseledande.

Jag tycker det är tråkigt när en etablerad politiker inte läser på, innan man lägger ut antaganden och felaktiga påståenden i media.

Vattudalens Fisk AB lämnade först in en anmälan om ny sättfiskodling i Linjeviken, som nämnden avslog på grund av närheten till kassar med smittad fisk.

Företaget lämnade sedan in en ny anmälan 4 september om lokalisering vid sin fastighet i Gärdnäs. Anmälan behandlades enligt miljöbalken och godkändes av nämnden 16 oktober, med föreläggande om försiktighetsmått.

Företaget satte ut friskklassat fiskyngel i nya kassar redan vecka 39 i september. Det gjorde man helt lagligt då odling som använder mindre än 1,5 ton foder per år inte är anmälningspliktig.

Vattenbruk är en relativt ny verksamhet i Strömsunds kommun. Vattenbruk kräver tillstånd från kommunen enligt miljöbalken, medan länsstyrelsen ger tillstånd att sätta ut fisk. Självklart krävs också tillstånd från vattenägaren, vilket inte angår kommunen.

När det gäller fisksmittan BKD anses den inte farlig för människor. Fiskhälsan hittade BKD för ett år sedan i Gäddede. Länsstyrelsen söker nu forskningspengar för att undersöka förekomst av BKD i vild fisk i vattnet mellan Gäddede och Ulriksfors.

Det är bra. Vattenbruk ska naturligtvis ske på ett miljömässigt hållbart sätt i våra vatten utan risk för negativ påverkan för växter och djur.

Lars Andreasson (S)

ordförande miljö- och byggnämnden Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel