Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfilm från länet prisad i världen

Naturfilmaren Kurt Skoog, Östersund, får ytterligare internationella utmärkelser för sin film ”Vattnets själ”.

Senare i år kommer den timslånga filmen även att visas i SVT.

– Den är ett drömprojekt jag har hållit på med i flera år. Därför känns det förstås extra roligt att den uppmärksammas på olika sätt.

Nu senast har han fått heders- omnämnandet ”Honorable Mention For Creative Approach” av International Wildlife Film Festival i Missuola i Montana USA.

Det är en av de störstaoch mest ansedda naturfilmfestivalerna i världen.

Före jul vann ”Vattnets själ” priset som ”Best Film About Water” vid den internationella filmfestivalen ”Green Vision” i St. Petersburg i Ryssland.

– Jag kommer att visa den vid ytterligare några festivaler och det är roligt att den kan få större publik. Dessutom är det nyttigt att träffa andra filmare som man gör i sådana sammanhang.

Kurt beskriver själv filmen som en bred berättelse om vattnets egenskaper och funktioner i naturen med syftet att väcka intresse för vattnet – allt livs källa. Till största delen är den inspelad i Jämtland och Härjedalen och har två huvudkaraktärer -– en bäck i närheten av Flatruet i Härjedalen samt ett par strömstarar i en å i närheten av Pilgrimstad.

– Filmen är väldigt personlig och man kan säga att jag blandar poesi och vetenskap. Själva filmandet har tagit mig närmare tre år att genomföra och idén har jag haft i närmare tio års tid.

”Vattnets själ” är tredje delen i en svit om vatten som Kurt Skoog gjort, där den första handlade om levande vatten, alltså strömmande vatten. Den andra skildrar stilla vatten och närmare bestämt våtmarkernas hemligheter.

Men Kurt Skoogär redan igång med nästa projekt – en film om Bjurälven och de pågående dykningarna som pågår just denna vecka.

– Det är också ett projekt på sikt. Just nu är inte finansieringen klar. Men min tanke är att göra en film om hela det fantastiska området, men också beskriva dykningarna.

– Det är ju vattnet som skapat hela det säregna området och där kommer mitt intresse in.

Just nu arbetar han med en pilotfilm om expeditionen och naturen, för att få olika finansiärer intresserade.

– Jag räknar med att vi ska kunna göra en mer ordentlig filmexpedition där under 2010.

Men innan dess kommer alltså ”Vattnets själ” att visas på fler festivaler och även på svensk tv – något datum för det senare är inte satt ännu.