Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattentjuv får inget straff

Företaget som i över 20 års tid fått kommunalt vatten via en tjuvkopplad vattenledning kommer lindrigt undan. Varken polisanmälan eller sanktioner väntar.

Det var i januari som Åre kommun upptäckte att ett företag som man trott hade egen vattenbrunn i själva verket var uppkopplad till den kommunala vattenledningen utan att betala förbrukningsavgift. Företaget, som omsatte flera miljoner kronor per år, såldes för en tid sedan och det var efter ägarbytet som felet uppdagades.

I en utredning som tekniska kontoret gjort slår man fast att förra ägaren i 22 års tid varit kopplade till det kommunala ledningssystemet utan att betala.

Nu har tekniska kontoret beslutat att de förra ägarna är skyldiga att betala 500 000 kronor. Företaget har valt att inte bestrida kravet. Det handlar om anslutningsavgiften och en beräknad förbrukningsavgift för de senaste tio åren. Preskriptionstiden uppgår till just tio år så det tjuvkopplade vattnet under resterande 12 åren blir gratis. Det är alltså övriga användare som snällt får stå för en del av notan. VA-kollektivet bygger ju på principen att alla användare gemensamt ska dela på kostnaderna.

– Det har varit ett resonemang om vi ska göra en polisanmälan. Men vi har kollat och ingen åklagare har fört vidare något liknande fall, säger Lars-Erik Eriksson.

Det är svårt att bevisa vem som gjort vad och det kräver för stora insatser för att klara ett sådant ärende.

Någon straffavgift kan inte heller tas ut trots att kommunen visat att företaget med uppsåt tjuvkopplat in sig på vattenledningen och på så sätt andra i kollektivet betala för deras andel av vattnet.

Vad tycker du om det?

– Det är inte bra. Egentligen skulle man vilja utreda och forska i det men frågan är hur mycket man får ut av det. Det skulle ta stora resurser och kosta för mycket.

Trots att företaget förbrukade stora mängder vatten i sin verksamhet kunde kommunen inte upptäcka att något inte stod rätt till. Men enligt Lars-Erik Eriksson är det svårt att upptäcka sådana tilltag eftersom det är svårt att mäta vattenförbrukningen då ledningarna kan ha stora läckage. Det är oftast vid ledningsarbeten och ägarbyten som fel kan upptäckas.

Det är inte första gången som Åre kommun kräver retroaktiva avgifter från hushåll eller företag. I ett fall handlade det om flera hundra tusen kronor. Numera har tekniska kontoret börjat sätta upp vattenmätare vid grenpunkter av nätet när underhållsarbeten görs. Det kan göra det lättare att upptäcka fel, menar Lars-Erik Eriksson.