Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet försvann i Hammerdal

Tidigt på söndagsmorgonen försvann det kommunala vattnet i Hammerdal och det ställde till problem för många ortsbor. I köket på äldreboendet Åshamra hade personalen fullt upp.

– Vi har fått göra mycket mat från mjölk och grädde och så har vi gjort enkla soppor, säger köksbiträdet Emma Morin.

Det blev ett stressigt arbetspass för personalen som skulle ställa i ordning mat åt de 50 boende. Frukosten bestod av risgrynsgröt och den stod på bordet i god tid.

– Som tur var hann en kollega hälla upp lite vatten innan det försvann. Så vi kunde rädda oss med det lilla, säger hon.

På förmiddagen placerades en stor kommunal vattentank utanför dörrarna till Åshamra. Dit kunde allmänheten komma för att hämta dricksvatten. En av de som tog sig dit med hink och flaskor var Hammerdalsbon Lars Olov Nilsson.

– Det blir lite besvärligt för de flesta eftersom man är van att bara spola i kran eller spola i toaletten, säger han.

– Efter att man har gjort sina behov är det bara att offra en hink med vatten, trava ner hit och fylla på mera, säger han.

Vattenverket blev strömlöst tidigt på morgonen och det var orsaken till att pumparna stannade. Mitt på dagen kom reservkraften i gång och därmed också det kommunala vattnet. Men eftersom pumparna inte går för fullt kan det fortfarande påverka kunderna, enligt Helen Löfgren Larsson som är VA-chef på Strömsunds kommun.

– Nu kan vattentrycket vara dåligt. Men det ordnar sig nog när strömmen kommer tillbaka på riktigt, säger hon.

På äldreboendet Åshamra var vattnet tillbaka redan vid 11-tiden på förmiddagen. Men timmarna utan vatten ställde till mycket extra arbete och det tog en stund för personalen att komma till rätta med allt.

– Det hann bli ett stort berg av disk, säger köksbiträdet Emma Morin.