Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växande vargstammar ökar konflikter

Det är inte bara i Sverige som vargstammen växer.
I nordöstra USA och
i Spanien, med en av Europas största populationer, går utvecklingen åt samma håll. Liksom här ökar konflikterna med människor.

Söder om de Stora sjöarna i nordöstra USA lever i dag cirka 4 000 vargar på en yta något större än Sverige, men med dubbelt så många invånare. Vargstammen där var i slutet av 1970-talet starkt hotad, men har successivt återhämtat sig. De senaste tio åren har stammen ökat kraftigt och spridit sig söderut mot tätbebyggda områden.

Till skillnad från i Sverige lider vargstammen inte av inavelsproblem eftersom den har kontakt med den mycket stora kanadensiska vargpopulationen.

– Av de radiomärkta vargar vi fann döda 2006 var två tredjedelar illegalt dödade, säger vargforskaren Adrian Wydeven verksam i Wisconsin.

Befolkningens inställning till vargar är enligt Wydenen generellt positiv. Men det växer nu fram en mer negativ attityd i bygder när vargarna rör sig allt närmare bebyggelsen.

– Vargarna undviker jordbruksbygderna i söder, men råkar i konflikt med djurägare som bor i små gårdar i skogsområdena i norr, säger Adrian Wydeven.

Det förekommer att vargar angriper hundar, men när det gäller jakthundar är det framför allt björnar som attackerar.

– Vi ser tio gånger så stora skador i dessa områden där djuren är oskyddade, säger den spanske vargforskaren Juan Carlos Blanco.

Även i Spanien pågår en omfattande olaglig vargjakt, trots att flera regioner är frikostiga med skyddsjakt och ersättning för dödade och skadade djur. Någon vargrädsla existerar knappast.

– De flesta spanjorer är inte alls rädda för vargar, säger Juan Carlos Blanco. (TT)