Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växande vargstammar ökar konflikter

Det är inte bara i Sverige som vargstammen växer.
I nordöstra USA och
i Spanien, med en av Europas största populationer, går utvecklingen åt samma håll. Liksom här ökar konflikterna med människor.

Annons

Söder om de Stora sjöarna i nordöstra USA lever i dag cirka 4 000 vargar på en yta något större än Sverige, men med dubbelt så många invånare. Vargstammen där var i slutet av 1970-talet starkt hotad, men har successivt återhämtat sig. De senaste tio åren har stammen ökat kraftigt och spridit sig söderut mot tätbebyggda områden.

Till skillnad från i Sverige lider vargstammen inte av inavelsproblem eftersom den har kontakt med den mycket stora kanadensiska vargpopulationen.

– Av de radiomärkta vargar vi fann döda 2006 var två tredjedelar illegalt dödade, säger vargforskaren Adrian Wydeven verksam i Wisconsin.

Befolkningens inställning till vargar är enligt Wydenen generellt positiv. Men det växer nu fram en mer negativ attityd i bygder när vargarna rör sig allt närmare bebyggelsen.

– Vargarna undviker jordbruksbygderna i söder, men råkar i konflikt med djurägare som bor i små gårdar i skogsområdena i norr, säger Adrian Wydeven.

Det förekommer att vargar angriper hundar, men när det gäller jakthundar är det framför allt björnar som attackerar.

– Vi ser tio gånger så stora skador i dessa områden där djuren är oskyddade, säger den spanske vargforskaren Juan Carlos Blanco.

Även i Spanien pågår en omfattande olaglig vargjakt, trots att flera regioner är frikostiga med skyddsjakt och ersättning för dödade och skadade djur. Någon vargrädsla existerar knappast.

– De flesta spanjorer är inte alls rädda för vargar, säger Juan Carlos Blanco. (TT)