Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växtkraften ger ny energi

På Fröjas Trädgårdar kan du ta del av så kallad grön rehabilitering.
– Det är så häftigt att se vad som händer med människor när de får arbeta med kroppen och vara i en ljus och grön miljö, säger Cecilia Wiklund som äger Fröjas Trädgårdar.

– Många har ett jobb där man blir som en robotmänniska, man ska bara prestera. Det är jätteviktigt att kunna känna in och vara i nuet inte bara under semestern, under kvällar och helger utan i arbetsvardagen. Mikropauser är livsviktiga, säger Cecilia.

Hon berättar att de jobbar på att utifrån forskningsstudier underbygga de positiva effekterna som de ser att växter har på oss människor.

– Många ser det nog fortfarande som något som är lite flummigt, men det är egentligen inte så konstigt att växter får oss att må bra. De ger oss ju syre.

Fröjas Trädgårdar startades upp på nytt 2012 men Cecilia har hållit på med grön rehabilitering sedan 1997.

– I Norge är det betydligt mer accepterat än här. Man tror fortfarande inte riktigt på det här i Sverige. Men människor som mår dåligt kommer hit och då är de gråaktiga i färgtonen och har huvudet sänkt. När de är klara med rehabiliteringen bär de huvudet högt och omger sig med mer färg i olika former.

Trädgården fungerar också som en mötesplats som skapar förutsättningar för människor att mötas i ett nytt sammanhang.

– Något annat som är otroligt viktigt är att kunna sitta och "tomglo" att sätta sig och titta ut på ingenting. Då laddar kroppen också upp.

På torsdag, 28 augusti, kommer det hållas ett konvent på Fröjas Trädgårdar, en upplevelsedag där mycket forskning kring grön rehabilitering kommer att tas upp och det kommer finnas en barnhörna med djur och aktiviteter.

– Främsta syftet med dagen är att få politiker, myndigheter och andra att förstå att natur och trädgårdsupplevelsen inte bara är, den ger något mer tillbaka till oss människor.

Artikeln kommer från tidningen 100 procent Östersund.