Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd-jobb viktigare än styrelseuppdrag

De senaste veckorna har debattvågorna om kvotering till bolagsstyrelser gått höga. Vi ställer oss frågan om det verkligen är styrelserna vi borde fokusera på.

 Ett vd-uppdrag innebär i Sverige mer operativt inflytande än ett styrelseuppdrag, och är dessutom ofta ett krav för att i nästa led kunna rekryteras till en styrelse.

Därför är andel kvinnor på företagsledande positioner ett mer relevant mått på jämställdhet än antalet styrelseplatser. Baserat på statistik från Retriever är andelen kvinnliga vd:ar 16 procent – klart mindre än de 23 procent kvinnor i börsbolagens styrelser som gett upphov till kvoteringsdebatten.

I Jämtlands län är andelen 17 procent. Störst andel kvinnor i länet har Åre kommun med 23 procent.

Politikerna bör arbeta för att jämna ut spelplanen i de fall den slår särskilt hårt mot kvinnor som företagsledare, i stället för att ägna sig åt kvoteringslagstiftning. De viktigaste hindren för kvinnors framgång i näringslivet är:

• Jämställda trygghetssystem. Kvinnor nyttjar fortfarande föräldraledighet, vab och sjukskrivning i högre utsträckning än män. Kvinnor är därmed mer sårbara för om Försäkringskassan ger företagare sämre villkor än anställda.

• Bevara Lov. Enligt Svenskt Näringsliv ägs, drivs eller leds hela 80 procent av företagen inom valfrihetssystemen (Lov) av en kvinna. Om Lov försvinner, försvinner många kvinnors möjlighet till självständighet och företagande.

• Rimliga krav i offentlig upphandling. Krav på kollektivavtal, även för små företag, och i övrigt irrelevanta krav och höga beloppsgränser för direktupphandling försvårar för många små företag, till exempel inom välfärdssektorn, att delta i upphandlingar och valfrihetssystem.

• Tillgång till finansiering. Kvinnor driver oftare tjänsteföretag än män, och tjänsteföretag har svårare att få tillgång till finansiering. Investeraravdraget, som Företagarna föreslog och regeringen införde i januari 2014, är ett bra exempel på hur politiken kan underlätta för företagare utan kapital, men investeraravdraget behöver vidareutvecklas

I Företagarnas rapport "Det nya företagandet" framgick att 81 procent av kvinnorna var stolta över att vara företagare, jämfört med 68 procent av männen. Det kan hänga ihop med att kvinnor som driver företag bryter mot fler normer än män. Och den som framgångsrikt bryter normer kan lättare känna stolthet än den som följer med strömmen.

Därför utvecklar Företagarna under 2014 en nationell satsning på kvinnor som driver företag. Vi är även huvudpartner i Women Up, en del av Hillary Clintons globala initiativ ICWBL (International Council on Women's Business Leadership), där deltagarna får en värdefull ledarskapsutbildning och tillgång till ett nätverk i näringslivet. Så ger vi fler kvinnor mod och möjligheter att ta plats och få inflytande i Näringslivssverige.

Monica Lindstedt, grundare, styrelseordförande och tidigare vd för Hemfrid tillika ordförande i Företagarna

Anette Tandberg, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel