Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd:n har hittat annat att sko sig på

Kallsta Efter över 30 år i fastighets-branschen lämnar Östersundshems vd Bengt Rådman sin stol för att i stället,tillsammans med sin fru, tillverka skor hemma på gården i Kallsta utanför Lit.

– Du anar inte hur många lyckönskningar vi fått och hur många som avundas oss, säger Bengt Rådman då han tar emot hemma i den lokal som ska bli hans nya arbetsplats.

Deras nyrenoverade gamla soldattorp ligger högt uppe på åsen i Kallsta och erbjuder en utsikt som är svår-slagen.

Endast 300 meter från hemmet är parets nya företagslokal, inrymt i ett uthus på granngården.

– Det är jag som är chef och vd, det är Bengt väl medveten om, säger Agneta Rådman och slår med ett leende snabbt fast vad som gäller i den nya organisationen.

Men maken Bengt kommer att ha mycket att tillföra företagets utveckling.

– Han kommer att bidra med företagande och kunnandet kring fastigheter och maskiner, tillägger Agneta.

Och med sina 30 år i fastighetsbranschen finns där tillräckligt med kunskap att hämta.

Att Bengt nu väljer att byta vd stolen med en framtid som skomakargesäll handlar om åldersnoja erkänner han utan omsvep.

– Samtidigt vill jag ta chansen att göra något helt annat innan det är för sent. Skotillverkningen här är en rörelse som min hustru drivit i flera år och som nu går såpass bra att vi vill stärka verksamheten, förklarar Bengt och slår sig ned vid en av de maskiner som inom kort kommer att bli hans nya arbetsplats.

– Samtidigt är det kul att göra något annat, något helt nytt, tillägger han raskt.

Nya tillvaron hemma i Kallsta kommer att innebära större frihet men även möjligheten att få starta en helt ny bransch i det som av många kallas glesbygd.

– Jättespännande för mig som sysslat med fastigheter sen 30 år tillbaka, säger Bengt som har några månader kvar på den gamla vd-stolen innan han för gott lämnar nycklarna till kontoret och går hem.

Även därefter kommer han att fuska lite i sin gamla roll då han kommer att driva lite konsultverksamhet vid sidan av skotillverkningen, konsultverksamhet med fokus på mark- och exploateringsfrågor.

– Jobbet inom fastighetsvärlden har gett mig så mycket. Jag har fått delta i en stor del av samhällsutvecklingen. Jag har fått jobba med det som berör folk väldigt mycket, nämligen hem och boende, säger han.

På frågan vad han är speciellt nöjd med under årens lopp inom fastighetsbranschen svarar han tämligen omgående:

– Att bygga studentbostäderna på Campus i Östersund var roligt. Där fixade vi en svår uppgift på kort tid med ett gott resultat. Och själv-klart höghuset i Valhall, säger han rappt.

Bengt Rådman är i dag 56 år och har enligt egen utsago inga planer på att trappa ner.

Han ser hela tiden framåt. Fram-tiden som skotillverkare kommer inte att bli lugnare enligt Bengt.

– Jag trappar inte ner och jag är inte nervös inför framtiden heller. Det ligger inte för mig. Det är lockelsen till det nya som drar, inte att fly från det gamla, säger Bengt och greppar tag i en skosula som strax ska bli en färdig sko.

Vem som ska ta över på vd-stolen efter Bengt Rådman är ännu inte klart. Rekrytering pågår.