Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vecka med konsten i blickfånget

I lördags invigdes Konstens vecka i länet. I Östersund kan konstintresset ha väckts hos två 10-åriga flickor från Odensala.

När Nova Axne och Lisa Låsgårdh från Odensala tittade efter pysselsaker i hobbyaffären Panduros skyltfönster så föll blickarna också på målningen ”Efter föreställningen” av konstnären Kristina Wrang från Östersund.

– Den var häftig, sa Lisa.

– Det var fina färger på den, sa Nova.

Sedan de varit inne och handlat skulle de nog gå runt och titta efter mer konst.

Längre bort på Storgatan, vid Te-Centrums skyltfönster, stod 12-årige Olle Björkebaum från Torvalla och hans 53-åriga mamma Anita Roos och tittade på tavlan ”Barncollage” av Elisabeth All.

– Det är väl lite kul att de ordnar saker i centrum så att det kan konkurrera med Lillänge, sa Olle.

På var sitt papper skrev de Elisabet Alls namn på raden efter tebutikens namn. När de sett och noterat samtliga 21 konstnärer som ställdes ut i centrala Östersund så skulle de lämna in papperen.

– Vi hoppas vi ska vinna en tavla, sa Anita.

– Det här är en väldigt kul och rolig idé.

I Östersund, och i övriga länet, var det också en rad utställningar – som fortsätter nu i veckan.

Hos Svenssons Ramar på Storgatan till exempel ställde bildkonstnären Cathrine Johansson från Östersund ut så kallad serigrafi på plåt. Det är enfärgsbilder som trycks ovanpå varandra.

Bland övriga konstnärer märks Rose-Marie Rova som ställer ut akvareller och oljemålningar i biblioteket i Strömsund, och Elin Ståhl som ställer ut skulpturer hos Galleri M i Svenstavik.

Det var kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP) som i Östersund invigde Konstens vecka. Det skedde klockan 12 på Stortorget alldeles vid ingången till Storsjöteatern.

I invigningen ingick även musik och teater av estetelever från gymnasieskolan Vittra, och skådespelaren Mikael Rahm som vittnade om hur det är att vara konstnär i glesbygd.