Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckans skivrecensioner

Veckans skivrecensioner betar av Björn Skifs, Snow Patrol, Rebecca & Fiona och Drake.

BJÖRN SKIFS

”Break the spell”

(EMI)

På nätet: www.skifs.se

Betyg: 2

Demonproduenten Jörgen Elofsson skrev balladen Björn Skifs och Agnes sjöng på kronprinsessbröllopet. Nu tar han sig an en hel platta med Skifsen och det blir förstås väldigt habilt och skickligt genomfört. Mogen radiorock, behagligt att lyssna på.

Men kanske lite för behagligt.

Jag har alltid gillat Björn Skifs när han låter ”skitig” på rösten och har bus i blick, men Elofsson och hans medarbetare är alldeles för bra på att hitta det kompletta ljudet, den perfekta mixen och det känns faktiskt som om Skifs slipats ner lite för mycket.

Det saknas helt enkelt en dimension på plattan, det riviga som jag tycker är hans främsta signum.

REBECCA & FIONA

”I love you, man!”

(Universal Music)

På nätet: www.rebeccafiona.se

Betyg: 3

”Bullets”, singeln från dj-duon Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick, släpptes i början av året. Den lovade mycket och it-girlsens debutalbum ”I love you, man” håller tack och lov måttet. Rebecca & Fiona har ett svalt självförtroende som är fantastiskt i låtar som just ”Bullets”. Electropopen hamnar ganska långt ned i discorännan på vissa spår för att i andra rinna över i nonchalant house – splittrat men kul.

Ta vilket klubbgolv som helst, jag lovar dig att Rebecca & Fiona får fart på det. Men en del av den talangen saknas på skiva. Kanske helt naturligt, men ändå – ”I love you, man” saknar lite tempo.

För bäst blir det när duon piskar upp stämningen, som rakt igenom i fantastiska ”We are girls”. Skivan är visserligen ett finger till de som avfärdat Rebecca & Fiona som omotiverat kaxiga, men det är en bit kvar innan de headlinar på Ibiza.

SNOW PATROL

”Fallen empire”

(Fiction)

På nätet: www.snowpatrol.com

Betyg: 2

2006 fick Snow Patrol en världshit med ”Chasing cars”. På skottarnas sjätte album har de tagit fram sin allra mest svulstiga arenarock. Tyvärr håller den inte måttet.

”Fallen empire” tyder på stora ambitioner, men det blir tydligt att bandet inte är redo att vara huvudakt på de stora scenerna (de har redan varit förband till U2).

Låtarna drar i olika riktningar och är i ärlighetens namn platta överlag.

Det blir inte bättre av sångaren Gary Lightbodys intetsägande röst. Instrumentala ”Berlin”, en vacker och omedelbar popmelodi med endast kör, är också skivans mest intressanta spår.

DRAKE

”Take care”

(Young Money/Universal)

På nätet: www.drakeofficial.com

Betyg: 3

Rihanna, Rick Ross, André 3 000, Nicki Minaj och Lil Wayne. Listan över gästartister är inte komplett, men den ger en bra bild av Drakes marknadsvärde. Det går knappast att bli hetare än den kanadensiske rapparen som nu släpper sitt andra album.

Det är fem år sedan Drake väckte uppmärksamhet med en rad mixtejper där hans raka kompromisslösa rap stod i centrum. Det har hänt mycket sedan dess.

Med ”Take care” siktar han på en bred publik. Anslaget är stort, tonen pampig och refränger och melodier får lika mycket utrymme som Drakes och gästernas verser. Resultatet är ett album som är snyggt och effektivt, men som saknar attityd.