Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckopeng lär barnen att ta ansvar

Att ge barnen veckopeng är ett bra sätt att lära dem att förstå pengars värde och ta eget ansvar. Tre föräldrar berättar hur de tänker kring barnens fickpengar.

Sju av tio barn får en bestämd summa pengar varje vecka av sina föräldrar. De flesta föräldrar börjar ge veckopeng när barnen är mellan 6 och 9 år. 6-åringar får i snitt 20 kronor i veckopeng, 7- och 8-åringar får 25 kronor och 9-åringarna får 30 kronor i veckan, visar en undersökning från Nordea.

Från cirka 10 års ålder övergår många föräldrar till månadspeng.

Bestäm på förhand vad veckopengen ska räcka till – ska barnen spara ihop till leksaker, betala bio och kläder själva, eller är det bara några tior till lördagsgodis? Veckopengarna används enligt undersökningen främst till godis, glass och läsk. Längre ner på listan kommer kläder, bio, och leksaker.

Nästan två tredjedelar av barnen sparar också en del av pengarna till leksaker, kläder, tv- och dataspel. Här finns bra tillfällen att lära sig vad saker och ting verkligen kostar och hur mycket man måste spara för att verkligen nå sitt mål.