Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vedpannan kompletteras med jord- och solvärme

/
  • Den gamla vedpannan finns kvar men används bara när det är kallare än 20 minusgrader.
  • Olle Andersson från Örån är mäkta stolt över sin solvärmeanläggning.
  • Jordvärmepumpen är liten till formatet då den inte har någon ackumulatortank. Olle Andersson läser intresserat av vad pumpen ger för tillfället.
  • Mätare gör att det hela tiden går att följa vad de olika anläggningarna ger.
  • Jordvärmepumpen är liten till formatet då den inte har någon ackumulatortank.
  • Tre stora ackumulatortankar lagrar den energi som kommer från de olika systemen.

Tidigare har Olle Andersson från Örån utanför Lit bara eldat med ved. Mellan 50 och 60 kubikmeter har det gått åt varje år. Numera tar han också hjälp av jorden och solen.

Annons

– Jag gillar att vara i skogen men förra våren sa min fru Sylvia att vi borde tänka på hur det skulle bli när jag inte orkar längre, säger Olle Andersson, som äger en jordbruksfastighet med egen skog.

Och bråttom blev det.

För att kunna gräva för de 800 meter långa jordvärmeslangarna krävdes det lågvatten i Örån och en månads försening hade inneburit ett års väntan.

Den nya anläggningen värmer nu bostadshuset på 160 kvadratmeter samt verkstad, mjölkkammare och fikarum i ladugården.

– Han måste ha något att göra så vedhuggningen blir nog kvar, säger Sylvia Andersson.

Numera eldas vedpannan bara när det är riktigt kallt.

Blir det under 20 grader minus eldar jag för att vila värmepumpen som annars behöver el för att fungera. Men visst är det skönt att när det är varmare slippa gå upp tidigt varje morgon för att tända upp i pannan, säger Olle Andersson.

– Det är fascinerande. För någon vecka sedan i februari var det soligt och direkt fick vi resultat. Solfångaren gav temperaturer på omkring 80 grader och 65 kilowattimmar under några dagar, säger Olle Andersson.

Den nya tekniken innebär också möjligheter att noga se vad de olika delarna i anläggningen ger. Olle noterar siffrorna varje månad och har konstaterat att från slutet av maj förra året till årets slut gav sol- och jordvärmen 7 600 kilowattimmar.

– Jag vill vara ute i skogen och det blir mycket röjning den här våren. Men än är det för mycket snö, säger Olle Andersson.

Mer läsning

Annons