Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetariska dagen leder till segregering

Till elevernas glädje så har den vegetariska dagen avskaffats på Östersunds kommunala gymnasieskolor.

Problematiken kvarstår dock på grundskolan som av någon anledning inte har fått ta del av de positiva förändringarna. Det är ett växande problem som på sikt även kan skapa en allvarlig segregering i skolan. Därför är det nu hög tid att den avskaffas även på grundskolan.

Elever på grundskolan går i dag i allt större utsträckning och köper sin mat någon annanstans på den vegetariska dagen. Detta leder för det första till att elever tvingas köpa sin ”kostnadsfria” skollunch själva många dagar. Långt ifrån alla elever och familjer har råd med detta, alternativet blir då att man tvingas visa att man inte har råd med det när man sätter sig i matsalen medan de andra går ut på stan eller byn och äter. De barn som helt väljer att hoppa över lunchen får sedan, givetvis, problem med att orka med en hel skoldag och får sannolikt mer inlärningssvårigheter än de som har ätit lunch.

På den vegetariska dagen är också matsvinnet som störst, det är utan minsta tvekan den dag i veckan då det slängs mest mat och det är utan tvekan den dag då flest elever väljer att köpa sin mat någon annanstans. Med andra ord så blir inte den vegetariska dagen särskilt klimatsmart längre. Den vegetariska dagen är kontraproduktiv och motverkar sitt eget syfte.

Vi ska sätta klimatet högt på den politiska agendan, och det gör vi i mångt och mycket. Men i den här frågan tar vi inte den ledartröja vi skulle kunna ta utan vi har låst oss vid denna enskilda symbolfråga.

En av de viktigaste sakerna skolan kan göra är dessutom att lära eleverna hur man äter hälsosamt och hur man tar ansvar för miljön. Detta är långt viktigare än att ge dem tvångsinrättad vegetarisk kost, polariseringen kommer bara öka av detta.

Skolmaten ska vara näringsrik och hålla hög kvalitet, utöver det ska politikerna i Östersund inte lägga sig i vad som serveras på talriken.

Joel Nordkvist
Moderaterna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel