Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetariskt fick politikerna att votera ...

Det var en fråga som engagerade. Omröstningen följde inga partilinjer. En dag med vegetarisk mat i skolan, ledde till votering.

En vegetarisk dag i kommunen, så löd förslaget som hade kommit in till Östersunds kommun från en medborgarna. Det var ett så kallat medborgarförslag som gick ut på att skolor, förskolor och äldreboenden, ja all kommunal verksamhet, skulle servera vegetariskt en dag i veckan.

Orsaken är att köttproduktionen står för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser, att vegetariskt är billigare och hälsosamt, menade den kvinnan som kom med förslaget.

Och helt givet att kommunen skulle säga nej, visade det sig inte vara. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden debatterade och räckte till slut upp handen. Det blev fyra röster för förslaget och sex emot. Åsikterna gick rätt över blockgränserna vilket inte är så vanligt. Ordförande Björn Sandal (S) avstod att rösta.

– Jag tycker att vi politiker ska undvika att lägga oss i detaljer. Idén är god, men jag tycker att det är skolan som ska göra valet. Eleverna kan aktivt bestämma det här genom sina matråd.