Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem anställde de dåliga lärarna?

Annons

Många har lösningen på skolkrisen. Man vet hur man höjer elevernas studieresultat, gör lärarna bättre och får flera att vilja bil lärare.

Tricket är högre lön och karriärtjänster till duktiga lärare. De dåliga lärarna ska inte ha någon större löneökning. Om ens någon.

Ja, då vet vi. Björklund har ju infört ett sådant system. Då så: ”Klärt och betält”.

Enligt Björklunds förslag ska knappt 20 procent av lärarna få en rejält högre lön och en karriärtjänst. Han anser alltså, utifrån vilken undersökning kan man fråga sig, att det finns 20 procent bra lärare och att resten, runt 80 procent, då måste vara dåliga, eller att de i alla fall inte är värda en rejäl uppvärdering efter fyra decenniers systematisk reallönesänkning.

Men vänta nu, här ser vi nu skolans problem i hela dess vidd. Det är klart att det går dåligt för ett företag om fyra femtedelar av arbetsstyrkan inte utför sitt arbete till arbetsgivarnas belåtenhet.

Vem fan har anställt dem? Snacka om inkompetens! Ska de som anställde dessa stolpskott över huvud taget ha någon löneökning de närmaste åren?

Och om nu dessa lärare ändå inte flyr fältet utan blir kvar, vilka elever ska drabbas av deras undermåliga undervisning?

Och politikerna som styrt över skolan de senaste decennierna, och indirekt låtit dessa mediokra medelmåttor befolka skolan, hur gör vi med dem?

Förr blev man lärare för att man ville undervisa, nu ska man tydligen bli lärare för att göra karriär.

Lars Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel