Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem betalar kortare arbetsdag?

Nyligen tog Vänsterpartiet beslut om att driva frågan om förkortad arbetstid. Ett beslut som klargör vänsterkantens prioriteringar. Deras mål är att lagstifta om 30 timmars arbetsvecka, det vill säga 6-timmars arbetsdag.

Annons

Detta skulle innebära enorma samhällskostnader med mindre resurser till skola, vård och omsorg både här i Jämtland och i landet i stort.

Att minska arbetstiden på det sätt som Vänsterpartiet föreslår skulle i Jämtlands län innebära att arbetstid motsvarande mer än 750 heltidstjänster i den kommunala skolan samt över 900 heltidstjänster inom vård och omsorg skulle försvinna.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha en generell arbetstidsförkortning. En sänkning av arbetstiden måste dock finansieras antingen genom sänkta löner, minskade resurser till välfärden eller kraftigt höjda skatter. Vilka av de alternativen föreslår V och MP?

Om man vill ha en oförändrad nivå på offentligt finansierade välfärdstjänster skulle det krävas en mycket kraftig höjning av skattetrycket och att en betydligt större andel av de anställda jobbar i offentlig sektor. Högre skatter minskar in sin tur incitamenten att arbeta, vilket leder till lägre sysselsättning och på längre sikt högre arbetslöshet.

Vänsterpartiets kongressbeslut har stor betydelse för ett eventuellt samarbete mellan de olika oppositionspartierna. Hur går Socialdemokraternas mål om fler arbetade timmar ihop med Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag om färre arbetade timmar?

Hur ska Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kunna ge gemensamma besked om de inte ens kan komma överens om något så grundläggande som om det behövs mer eller mindre arbete i Sverige?

Kostnaderna för att genomföra förkortad arbetstid är enorma – totalt 110 miljarder enligt Vänsterpartiets egna beräkningar. Vem ska betala för det?

I förlängningen betyder färre arbetade timmar kraftigt ökade kostnader för att finansiera kärnan i välfärden; skolan, sjukvården och omsorgen. Det vore ekonomiskt ansvarslöst och skulle få förödande konsekvenser för svensk ekonomi och välstånd.

Den rödgröna politiken glider allt mer isär. Olika besked och inriktningar som spretar åt alla håll. Mot Alliansens arbetslinje, där vi gemensamt fortsätter bygga ett starkt Sverige, står nu vänsteroppositionens ledighetslinje med färre arbetade timmar – vilket ger mindre resurser till välfärden, såväl i Jämtland som i Sverige i sin helhet.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) riksdagsledamot i finansutskottet

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot från Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel