Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem bevakar länets intressen?

Under de senaste veckorna har protesterna varit starka från S och C mot förslaget att slopa bygdemedel till länets kommuner, övriga partier har hittills varit tysta. Hade reaktionerna helt uteblivit om inte föreningen Heimbygda genom Sten Rentzhog och Birger Ekerlid uppmärksammat vad som var på gång?

Med en mer aktiv omvärldsbevakning borde ansvariga i länet i tidigt skede ha skaffat sig information om pågående utredningsarbete och i lämpliga former hävdat länets intressen. Det är normalt svårare att åstadkomma förändringar när en utredning redovisat sina slutsatser. Avsaknaden av ett tidigt kraftfullt agerande visar att den splittrade samhällsorganisationen är ett hinder för att framgångsrikt hävda länets intressen.

För flera år sedan framhöll den ideella föreningen Framtid för Jämtland vikten av att samordna länets resurser och vi har äntligen genom träget arbete fått bilda en länsregion, som dock inte uppnår tillräcklig styrka då den kommunala splittringen ineffektiviteten och konkurrensen kvarstår. Genom att slå samman länets kommuner kan vi skapa nödvändig kompetens för att utåt bevaka våra intressen. Resurser kan avdelas för planering, framtids- och omvärldsanalys.

Förhoppningsvis kommer Heimbygdas initiativ resultera i att vi denna gång slipper att brandskattas på de bygdemedel som stimulerar framgångsrika projekt.

För övrigt borde frågan om en rättvis fördelning av vattenkraftspengar åter ges hög prioritet. Det kan inte vara rimligt att alla vinster ska hamna i Stockholm med omnejd och vi ska nöja oss med allmosor. Varför ska Vattenfalls huvudkontor med 1 500–2 000 anställda ligga i Solna när merparten av intäkterna genereras utanför storstadsregionerna, bland annat i småkommuner som med allt högre kommunalskatt kämpar för att ge rimlig service?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel