Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem bryr sig om klimathotet?

Annons

Jag har lyssnat på alla partiledarutfrågningar i tv och en del i radio. Men ingen har presenterat någon strategi mot klimathotet, som enligt den FN-rapport som presenterades i mars kräver snabba åtgärder.

Rapporten konstaterar att effekterna av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade. Glaciärer smälter, träd och koraller dör och jordbruk och livsmedelsproduktion har påverkats.

Det är de fattiga som drabbas värst av värme, torka och brist på rent vatten. Larmen om svältkatastrofer i Afrika kommer tätt numera.

Om temperaturhöjningen begränsas till 2 grader kan situationen fortfarande vara hanterbar, men professor Lennart Olsson, professor i geografi i Lund och medförfattare till rapporten, anser att utvecklingen går mot en temperaturhöjning på 4 grader.

Det skulle orsaka stora katastrofer och göra delar av planeten obeboelig under varma årstider. Och vi har högst fem år på oss att vända utvecklingen. Olsson säger: ”Men jag är extremt pessimistisk vad gäller vår politiska förmåga”.

Klimat och miljö är begrepp som varit sällsynta i valrörelsen. Det är under den kommande mandatperioden som det fortfarande finns möjlighet att vända utvecklingen men ingen verkar ha tagit klimathotet på allvar.

Orolig och besviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel