Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem i hela världen kan vi lita på?

UTSTÄLLNING. Vad är sant i det ständigt tilltagande mediebrus som sköljer över oss?
Vem skriver vår historia och vems berättelser är värda att berätta?

Det är några grundfrågor bakom Jamtlis nya utställning ”Skapa din egen historia”, som invigs nu på söndag och där det första som möter besökaren är texten ”Din ointressanta historia”.

Det är dock bara en av flera provokationer och överraskningar som utställarna har i bakfickan.

– En grundtanke är att allas berättelser är värdefulla. Precis som Anne Franks dagbok är ett oerhört viktigt vittnesmål så har vi alla en historia som är värd att berätta, säger Henric Tungström, en av de som arbetat fram utställningen.

En annan viktig del i utställningen handlar om källkritik. Inte minst när nätet är en svåröverskådlig flodvåg av information med allt från bloggar och diskussionsforum till Nationalencyklopedin och det mer vildvuxna Wikipedia.

– Hur vet man om uppgifter på Wikipedia går att lita på? Hur vet man vad som är tillförlitligt av allt som påstås på nätet? Allt detta är viktiga frågor att diskutera och bli medveten om.

Utställningen jämför forna tiders dagböcker med bloggandet där triviala anteckningar om fikastunder och festvanor omgående kan bli lästa av tiotusentals okända i cyberspejset.

Men också hur lätt det är att manipulera sanningar och ifrågasätta vedertagna sanningar, allt från förintelseförnekare till mer skämtsamma ingångar.

– Spelfilmen ”Wag the dog” beskrev hur en amerikansk president fejkade ett helt krig för att avleda uppmärksamheten från egna övertramp. Häromåret sände SvT en fejkad dokumentär som ifrågasatte om Fotbolls-VM i Sverige 1958 alls hade ägt rum.

– Det är olika sätt att diskutera källkritik och vilka möjligheter vi har att förstå vad som faktiskt pågår.

I en del av utställningen ligger ett jättelikt monopolspel på golvet med en ”livstärning” som lekfullt avgör vår framtid. I en livskarusell berättar tre personer om sina liv – Robert Uitto, en invandrad kvinna samt en flicka.

I en annan del finns en ”Robinsonhörna” där man kan berätta sin egen historia ungefär som i det populära tv -programmet.

– Vår förhoppning är att besökarna ska ifrågasätta och diskutera vår syn på historisk kunskap och genom detta bättre kunna ta ställning till omvärlden.

En viktig målgrupp är skolungdom och skolklasser på besök kommer att få med sig guider.

– Vi hoppas lärarna tar med sig de frågor vi ställer tillbaka till klassrummen. Men alla åldrar är välkomna, säger Henric Tungström.