Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem känner igen den här lilla flickan?

Vem är hon, den lilla flickan som gillar att dansa och gärna promenerar längs Frösö strand? Robin Lindqvist hittade sex rullar 8 mm film och klippte ihop dem till en musikvideo.

Nu vill han hitta flickan.

Antagligen är hon i 65-årsåldern i dag. De sex filmrullar Robin Lindqvist gått igenom är från 1950-talets början och framåt. Filmerna skildrar en familj som troligtvis bor på Frösön, gillar att åka utomlands, flyger mycket, bygger stuga och har hund.

– Det var en rätt hisnande upplevelse att se att det var en familj på filmerna. Direkt fick jag känslan att jag på något sätt måste försöka ge tillbaka det här till de efterlevande, säger Robin Lindqvist.

Han hittade filmerna i en soptunna i centrala Östersund sommaren 2010. Tunnan var överfylld, locket av och filmerna tydligt synliga överst på sophögen.

– Jag gick dit direkt, de är så coola de gamla filmrullarna. Jag tänkte först att det var gamla Pogo pedagogfilmer, sådana som man såg i skolan.

Men det visade sig vara något helt annat. På filmerna visas privata bilder på allt från högtidsfiranden till pimpelfisketurer på Storsjön. Robin Lindqvist digitaliserade det drygt 40 minuter långa materialet och la in det på sin dator.

– Jag kan bränna det på en dvd på några minuter. Jag vill jättegärna ge tillbaka det till familjen, säger han.

Att man inte får ta upp saker ur kommunens soptunnor tänkte han inte på just då. Inte heller att han borde lämna in filmerna till polisens hittegodsavdelning, om det skulle vara så att filmerna följt med vid ett inbrott och sedan dumpats i soptunnan.

– Jag tänkte inte på att det skulle finnas något värde i filmerna, i alla fall inte ekonomiskt.

Han funderade dock länge på hur han skulle kunna visa bilderna och få familjen på filmerna att förstå att materialet fanns kvar. Till slut bestämde han sig för att göra en musikvideo av bilderna. Robin Lindqvist och hans fru Alexandra Lindqvist bildar tillsammans duon Cujo is a Cat, som specialiserat sig på att göra egna tolkningar av både kända och mer okända låtar. När det var dags att göra en musikvideo till deras tolkning av Niki and the Doves "DJ Ease My Mind", passade bilderna.

– Vi kände att vi gjorde bilderna rätt, det blev en liten film i sig med en låt till. Man blir väldigt nyfiken på var bilderna kommer ifrån.

Cujo is a Cats video till "DJ Ease My Mind" las ut på Youtube för ett par månader sedan. I videon ser man den lilla flickan gå längs Frösö strand, dansandes i vardagsrummet och gåendes med en dockvagn. Robin Lindqvist har även klippt in bilder från olika utlandssemestrar och andra tillställningar. Han är medveten om att upphovsrätten ägs av den som spelat in filmerna, antagligen den lilla flickans pappa.

– Skulle det dyka upp någon som känner igen sig på filmerna och säga att de inte vill att det ska vara offentligt, så tar jag bort det direkt, säger Robin Lindqvist.

Han hoppas snarare på ett glädjefyllt återseende med saknade barndomsbilder. Nu digitaliserat.

– Hela visionen för mig är att få ge det här till dem som present.

Det han fått reda på om den lilla flickans familj genom att titta på de sex filmerna är det här:

Äldsta filmen är från 1952 och visar svartvita bilder när någon flyger över Östersund. Det finns även filmat material från när någon flyger över Åre. Resor till USA, Tyskland och Spanien finns filmade. "Gran Canaria 1959" står det på en film.

Flickan som är med i många av filmerna filmas från när hon är nyfödd till cirka tio år, hon verkar vara det enda barnet i familjen. Uppskattningsvis är hon 65+ i dag. Mycket material är filmat vid Frösö strand nära Kärringbacken. Under åren dyker det upp tre olika hundar på filmerna, en stövare, en schäfer och en labrador. Någon gång mellan 1952 och i början av 60-talet bygger de en sommarstuga någonstans.

-----------------------------------------

Fakta:

Det är förbjudet att ta något ur en soptunna som tillhör kommunen. När hushållsoporna hamnat i ett av kommunens kärl är det kommunens ansvar att se till att soporna hanteras rätt.

Tar man något ur ett sopkärl som tillhör kommunen gör man sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Brottet preskriberas efter två år.

Hon är flickan i videon: http://op.se/kulturnoje/kulturartiklar/1.6866954-lilly-ann-ar-flickan

Källa: Avfall Sverige

När man hittar något som tros vara av värde ska det inlämnas till polisens hittegodsavdelning. Om ägaren inte blir känd inom tre månader från det att fyndet anmäldes, eller om ägaren inte hämtar hittegodset inom en månad från det att denne underrättades, blir upphittaren ägare till hittegodset.

Om man inte anmäler upphittat gods till polisen inom 14 dagar gör man sig skyldig till fyndförseelse. Brottet preskriberas efter två år.

Källa: polisen.se