Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem kliver fram och utmanar Kinberg Batra?

Spekulationerna om nästa högerledare fortsätter.
– Ett nej är ett nej sa den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd till SVT och meddelade därmed att hon inte längre är aktuell som efterträdare till Fredrik Reinfeldt. Samtidigt dyker en ny och tidigare onämnd kandidat upp i diskussionerna.

Nästa moderatledare kommer väljas på internationella kvinnodagen 8 mars under Moderaternas partistämma. Det finns en förväntan om att nästa partiledare därför blir en kvinna. Att välja en man på internationella kvinnodagen är otänkbart. Sammanhanget skulle med kirurgisk precision placera den nya statsministerkandidaten i en besvärlig jämställdhetsdebatt. Och just jämställdhet är ett historiskt svagt kort för Moderaterna.

I media har det kretsat kring framför allt två huvudkandidater, Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd som inte längre är aktuell.

Vid sidan om Elmsäter-Svärd har flera namn nämnts. Bland annat Thomas Tobé, Ulf Kristersson, Beatrice Ask och Fillipa Reinfeldt. Samtliga är i dag uteslutna som kandidater efter att de själva tackat nej eller saknar rätt kompetenskriterier.

Men det är inte givet att Anna Kinberg Batra blir partiledare. Att så många alternativa kandidater florerat kring henne kan vara ett tecken på en osäkerhet kring Kinberg Batra som kandidat. På pappret har hon definitivt den kompetens som krävs. Hon har expertkoll på den ekonomiska politiken och är i dag partiets gruppledare i riksdagen. Men det finns en rädsla att hon ska bli en ny Bo Lundgren, torr och tråkig snarare än en ny Fredrik Reinfeldt, lugn och trygg. Till det dessutom ett välkänt citat om hur Stockholmare är smartare än lantisar.

Enligt en källa med god insyn i Moderaternas inre partiliv är Elisabeth Svantesson (M) en tänkbar kandidat. Svantesson har en bakgrund som forskare i nationalekonomi. Vid maktskiftet 2006 blev hon invald för Örebro län. Hon har därefter gjort en snabb politisk karriär och bland annat varit med och format den ekonomiska politiken. Under alliansregeringens sista år arbetade hon som arbetsmarknadsminister.

Det som talar emot Svantesson är hennes bakgrund inom Livets ord. I Sverige tycks det råda en beröringsskräck inför frikyrkliga politiker (utanför KD). Efter att Svantesson valdes till arbetsmarknadsminister började det snabbt spridas rykten om att hon skulle vara en kristen fundamentalist. Likaså användes Alice Bah Kuhnkes religiösa tro för att ifrågasätta hennes kompetens som kulturminister.

Det vore beklagansvärt om Elisabeth Svantessons söndagstrivialiteter utesluter henne som ett partiledarämne. Hon är hittills det bästa alternativet till Anna Kinberg Batra som dykt upp i diskussionerna. De två riksdagskvinnorna har samma ekonomiskpolitiska kompetensprofil. Men tillskillnad från Kinberg Batra har Svantesson en personlighet.