Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem kommer att behöva gruva sig?

Det är lätt att gruva sig som bosatt i Norrland i dessa dagar.

Det planeras för gruvor lite varstans, uran, nickel, järnmalm i Svea Rikes största koloni Norrland, som utgör mer än hälften av landets areal.

I Oviken lever befolkningen med hotet av en urangruva inpå knuten. Och fast uranpriserna fallit drastiskt och trots ekonomiska bekymmer vill det kanadensiska företaget fortsätta med prospekteringen. Några bofasta kämpar tappert emot. Men vems intressen väger mer ifall det kommer till ett regeringsbeslut om saken?

Nyligen har ju folken i Norrland fått höra från Näringsdepartementet att gruvnäringen går före rennäringen då den har större samhällsekonomiska effekter.

Men frågan är hur man räknar. Företagen som ska driva gruvorna är utländska. Den svenska staten får 0,05 % av vinsten. Hur mycket får de berörda kommunerna? De får jobben sägs det, men hur många ortsbor det faktiskt blir som får jobb genom gruvorna är höljt i dunkla tunnlar. Storvinsterna lär hur som helst hamna utomlands.

I Jokkmokk hotas aktivister av både polisen och privatpersoner. Hårda ord och våld används. Till och med Washington Post rapporterar om detta. Vad säger sameministern Eskil Erlandsson? Vad säger vår statsminister?

På regeringens hemsida kan vi läsa följande:

"Rennäringen är en viktig del av det samiska kulturarvet. Staten har ett övergripande ansvar för att rennäringen kan fortleva som en del av kulturen. Rennäringen ska bedrivas så att den ger ett rimligt antal samer en tryggad försörjning på ett ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt långsiktigt bärkraftigt sätt".

Samt:

"Samerna uppfyller därmed kriterierna för ett urfolk. Detta har även bekräftats av riksdagen som år 1977 uttalade att samerna är ett urfolk som har folkrättsliga krav på en kulturell särbehandling i Sverige".

Men ännu har Sverige inte undertecknat ILO 169 om urfolkens rättigheter. Man kan ju undra om det kanske har något med gruvnäringen att göra? Riksintresse ligger hos de smutsiga näringarna. Ren(a) näringar får ge vika. Och miljöaspekterna likaså.

Näringsministern Annie Lööf, skriver på Centerpartiets hemsida:

"Sverige måste sätta upp målet att leda kampen för en grönare värld, för en grönare ekonomi och för konkretiseringen av människans vilja att lämna över en bättre värld till våra barn. Sverige måste bli bäst i världen på hållbar utveckling. Vi kan inte sikta lägre".

Och ändå säger hon ja till gruvbrytningen. Undrar hur det ser ut med synskärpan i regeringen? Hur siktar de egentligen? Kort- eller långsiktigt?

Kanske är det dags nu att kolonin Norrland revolterar med gemensamma krafter? Vi jämtar borde åter kunna söka oss till Norge. Den norska staten fonderar i alla fall oljepengar åt framtida generationer.

Om den norrländska kolonin bryter sig loss, är det den svenska staten som måste gruva sig.