Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem satsar på våra barn?

Jag är glad att min yngsta dotters tid på förskolan snart är över. Att hon dagligen ska vistas i en stor grupp med många barn och få förskollärare känns allt annat än bra.

Eftersom i princip alla föräldrar numera arbetar heltid betyder det att barnens vistelsetid på förskolan är mer än heltid, att det oftast är 18 barn från morgon till kväll.

De senaste åren har barnens vistelsetid ökat kraftigt medan antalet pedagogtimmar är desamma. Under tre timmar per dag är antalet förskollärare tre, merparten av dagen två och vissa tider är endast en förskollärare i tjänst.

• Har pedagogerna möjlighet att möta mitt barns specifika behov?

• Blir mitt barn sett varje dag?

• Blir mitt barn lyssnat på?

• Får mitt barn möjlighet att ta del av det som står i förskolans läroplan?

Det säger sig självt, det är omöjligt. Jag vet att förskollärarna gör allt de kan, men eftersom de inte får förutsättningarna att göra sitt jobb så blir det en omöjlighet att möta varje enskilt barns behov. Och nu ska de stå och se glada ut och välkomna det nittonde barnet till den här situationen.

Hur står då förskollärarna ut i den här miljön? Ja, de jobbar ju "bara" heltid och får gå på rast varje dag, i jämförelse med barnen som vistas på förskolan mer än heltid och utan rast.

Varför satsas det inte på vår framtid?

Till föräldrarna vill jag säga: Strid för färre barn i barngrupperna. Det handlar om barnens utveckling, lärande men framför allt om deras välmående.

Ta er tid att vara på förskolan en dag för att se hur just ditt barn har det större delen av sin vakna tid. I år är det valår – vilka satsar på vår framtid?

Trebarnsmamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel