Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska ta ansvar för familjen?

I lördags berättade ÖP om familjen Davödov, statslösa ryssar som bosatt sig i Föllinge. Familjen lever på dotterns barnbidrag och hotas av utvisning. Kommentarerna på OP.se var många, här är ett urval.

rätt till ett liv utan att behöva fiska, de har rätt till el i huset och pengar till mat och kläder. Var är socialtjänsten? Har de glömt bort att dom är ansvariga för detta?

socialtjänsten i Krokom? Har familjen pratat med dem? De borde uppfylla villkoren för försörjningsstöd och bostadsbidrag!

på jobb i allmänhet, och för invandrare i synnerhet är väl ingen hemlighet, men man kan inte leva på 1000 kronor i månaden. Bilden på den unge mannen med abborrarna var så sorglig att det knöt sig i magen.

För dem som inte är så insatt så kan jag bara nämna att ”ryssar” i Estland har lika hög status som zigenare hade här hemma på 60-talet.

att läsa om hur den här familjen har fått det här i Sverige, och de är antagligen inte ensamma om denna hopplösa livssituation. Det må vara hänt att man inte vet om de får stanna i Sverige eller inte och där kan man ha massor med åsikter om hur Sverige sköter invandrarpolitiken och hur man behandlar invandrare som kommer hit.

Men hur som helst så måste det finnas ett socialt skyddsnät även för de individer som befinner sig i Sverige och inte ännu har fått besked om uppehållstillstånd. Jag hoppas kommunen börjar agera och att familjen får den ekonomiska hjälp som de behöver. Annars hoppas jag att vi andra tar vårt medmänskliga ansvar och hjälper familjen.

här som verkar villiga att hjälpa. Om alla som lagt kommentarer då sätter igång och gör livet drägligt för dessa stackare, hur länge tänker ni då hålla på? Tills de får jobb? Om det dröjer fem år då? Eller 25? Varför hjälper vi inte alla i hela världen? Eller måste man komma med i tidningen för att få hjälp från samhället?

Arbetslösheten är hög i länet, det vet vi ju redan. Jag undrar ju vem denna ”någon” är som ska ge dem jobb …

– det är helt riktigt att ingen kan hjälpa alla i hela världen. Men låt det för bövelen inte övertyga dig om att inte göra något alls för alla kan hjälpa någon på något sätt. Hur länge vi vill ta hand om en familj som har svårigheter är egentligen inte viktigt, det är vår förbannade moraliska plikt att se till så ingen råkar så illa ut i Sverige.

problem för alla statslösa människor i Baltikum. Jag har bott i Lettland förut, jag fick inget medborgarskap där efter jag har bott 45 år där och jag föddes där också. Jag tror att problemet med statslösa är bortglömt i hela EU.

Jag försökte att ge arbete i mitt företag till min statslöse bror från Lettland och har fått avslag från Migrationsverket för ett år sedan. Därför jag tror också att situationen är hopplös för Andrei och hans familj. Det går inte att lösa problemet för en enskild familj utan man måste förändra lagar och det går inte så fort.

de turister i Sverige, vad tycker ni kommunen ska hjälpa turister med?

I nödläge: mat, bostad och resa hem. Tycker jag är skäligt.

– du missade kanske delen om statslösa. Det vill säga de har inget hemland som tar hand om dem. I juridisk mening kanske de är turister, men det vet ju du lika väl som jag att det är struntprat i praktiken. Visa att i Jämtland tar vi hand om varandra i stället för att bara se till vårt eget och leka paragrafryttare.

du grovt har missförstått det svenska välfärdssamhället som vi stödjer genom skattesedeln. Vi har en samhällsstruktur med världens högsta skatter som bland annat ska garantera att ingen ska behöva gå förutan det mest nödvändiga, mat och bostad. Det är tanken, även om det fungerar mer och mer sällan de senaste 10–20 åren. Vi har dock all rätt att tycka till och gnälla på kommuner som inte sköter sina åtaganden.

Hade vi bott i USA så hade du haft en poäng. Där är nödlidande människor till större del beroende av hjälporganisationer och privata gåvor.

om många pensionärer .

Många lever under existensminimum.

Det är synd om alla som stått i kö för operation i åratal.

Det är synd om brottsoffer som aldrig fått hjälp.

Det är synd om djur som plågas och lider.

Belys detta med lika stor text.

Det är synd om Hammarby som inte kan vinna också …

Självklart ska inte pensionärer leva under existensminimum, det ska ingen behöva göra med de skatter vi betalar.

Självklart ska inte folk behöva stå i kö för en operation i flera år.

Självklart är det synd om brottsoffer som inte får hjälp.

Självklart är det synd om djur som plågas och lider.

Men det går inte att riktigt jämföra med att fyra människor (för de är människor även fast de inte etniskt är svenskar) lever på 1 050 kronor i månaden i Sverige 2009 …

Krokoms kommun ska skämmas som låter det få gå till så här...

av statslösa kan söka jobb i Sverige utan visum. Den möjligheten öppnades i december 2006 genom ett beslut i Europarådet. De måste dock söka uppehållstillstånd tre månader efter ankomst till Sverige. Har de arbete får de normalt fem års uppehållstillstånd. Migrationsverket väntar sannolikt på att någon eller några i familjen bereds arbete. Tills dess vilar ärendet.

Den här typen av ärenden kommer inte att minska. Det finns bara i Estland cirka 120‑000 personer med obestämt medborgarskap, det vill säga de saknar både ryskt och estniskt medborgarskap. Arbetslösheten bland ungdomarna i gruppen är över 30 procent.

Nu ankommer det på Krokoms kommun att ordna upp den ekonomiska situationen för familjen.

många andra här redan har sagt, så tycker man att familjen borde ha rätt till socialbidrag tills de får ett arbete. Men familjen har både bil och eget hus, dessa räknas som tillgångar.

Mitt råd till familjen är att sälja bilen och huset och flytta till hyreslägenhet i någon större tätort med god tillgång på jobb. Föllinge är ingen världsmetropol precis.