Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem straffar världspolisen?

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 svarade USA, i sig förståeligt, aggressivt. Snart följde kriget i Afghanistan och senare Irak och det långa och skamfulla kriget mot terrorn.

Annons

Ett krig under vilket amerikanska CIA begick svåra rättsövergrepp. Människor grepps godtyckligt och sattes på hemliga anläggningar runt om i världen, av vilka Guantanamo bay-fängelset förmodligen är den mest kända. Från dessa har en rad avslöjanden om tortyr läckt ut. Tortyr som nu inte verkar ha haft de effekter den dåvarande administrationen försökte legitimera dem med.

Trots att det gått många år kommer fortfarande nya avslöjanden om hur USA faktiskt behandlade människor under den här tiden. Senast i veckan släpptes en ny rapport från senatens underrättelseutskott, lett av demokraten Dianne Feinstein. De kom fram till att förhörsmetoderna var mer brutala än vad som tidigare framgått, att CIA har undvikit granskning och att information som tvingades fram inte bidrog till att exempelvis spåra Usama bin Laden.

Listan över plågerierna är djupt obehaglig. Godtyckliga arresteringar, långa tider i fängelse utan rättegång, förhörsmetoder som att skendränkas, hållas vaken, tvingas till skamfulla handlingar som ofrivillig nakenhet och lavemang, förhöras, hotas och skadas på helt oacceptabla sätt. Det CIA gjorde under de där mest förvirrade åren efter den 11 september var tortyr och inget annat.

USA har en viktig roll att spela internationellt. I de fall där aggressiva diktatorer och terrorgrupper plågar och terroriserar andra människor, när de förklarar krig och attackera västvärlden, då är det fortfarande USA alla vänder sig till. Vi förväntar oss att de ska komma som räddare i nöden och använda sin överlägsna militära styrka mot våra fiender. USA är en av världens främsta och kraftfullaste demokratier.

Det är just därför vi har så stor anledning att bli så besvikna på just dem. Att det finns länder runt om i världen som bryr sig mycket lite om rättigheter och demokrati vet vi redan. När nationer som delar våra värderingar om frihet, absoluta negativa rättigheter, demokrati och rättssäkerhet begår så grova övergrepp är det ett tungt svek. Inte heller Sveriges samvete är rent, vi har varit bidragande till att individer blev utlämnade och torterade.  

Övergreppen måste fram i ljuset och kritiseras hårt. De ansvariga borde även ställas till svars. Men vi kan vara tacksamma för att USA är det land det är, där dessa dokument kan släppas, och där den fria pressen får skriva om dem och avslöja vad som hänt, och där de politiker som kan kopplas till de beslut som togs kan röstas bort.