Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar biogasen vidare?

Det är dags att förverkliga länets biogasstrategi, skriver Anna Stjernström (ÖP 15 februari).  Helt riktigt! Biogas som fordonsbränsle är en viktig del i att klara utmaningen.

Klimatpåverkan minskar med 85 procent jämfört med bensin, beroendet av fossiloljan och dess produkter bryts helt och vi tar till vara en resurs som annars slängs när vi gör biogas av hushållssopor, reningsverksslam och jordbruksgödsel. Dessutom finns potentialen att driva minst halva Sveriges fordonspark med lokalt producerad biogas!

 

Därför är det ledsamt att biogas inte är en mer central och självklar del av vare sig Sveriges eller Jämtlands energi- och klimatstrategi, även om Östersunds satsning på biogasen imponerar – få eller inga andra kommuner har så systematiskt stimulerat efterfrågan på biogas och informerat medborgarna om bränslets fördelar. Vi föreslår nu Jämtland fem punkter för en systematiserad biogassatsning:

 

. Nationellt bör vi enas om målet en miljon gasbilar år 2020. Jämtland bör kunna nå 1 000 gasbilar till år 2012 och 10 000 till år 2020.

 

. Östersunds enda gasmack räcker inte för vare sig privatbilister eller taxi. Fem mackar i länet bör uppnås till år 2012, och länets kommuner bör utnyttja det särskilda bidrag som staten har för gasmackar.

 

. Gaspriset bör långsiktigt garanteras ligga under tio kronor per bensinliter, så att det är tydligt lönsamt att tanka biogas, för alla kommande gasmackar.

 

. Östersunds kommun och övriga kommuner i länet bör införa en lokal gasbilspeng på 10 000 kronor eller 30 procent av merkostnaden, för att snabbt få igång en gasbilsmarknad.

 

. Länets alla kommuner bör begära att taxi kör skolskjuts, färdtjänst och andra samhällsbetalda resor med miljöbilar, med särskild premie för de som väljer biogas.

 

Region Skåne, Västra Götaland och Uppsala län har alla lyft biogasen som en central del av deras miljö- och energiarbete. Med dessa fem steg kan Jämtland komma ikapp, och skapa den marknad för biogas som är en förutsättning för lokal utbyggnad och minskad klimatpåverkan.

 

Mattias Goldmann

Gröna Bilister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel