Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar Löfvens utsträckta hand?

Kalla handen mot Vänsterpartiet och en utsträckt hand till C och FP.
Vad säger politikerna i länet om Stefan Löfvens inviter över blockgränsen och stängda dörrar i den egna rödgröna ringhörnan?

Pär Löfstrand, distriktsordförande Folkpartiet:

– Det är inte Folkpartiet som ska lösa Stefan Löfvens problem. Allt ansvar vilar på hans axlar. Jag tycker att Reinfeldt och Borg avgick för tidigt. Det här är inte avgjort än. Jag tycker inte Folkpartiet ska sätta sig i regering med S men visst finns det sakfrågor, som integrations- och jämställdhetspolitik, där man kan komma överens.

– Vi är ett socialliberalt parti och det kan finnas folkpartister som tycker att Alliansen är för mycket höger. Löfven påstås ju vara en duktig förhandlare, så vi får väl se.

Christina Hedin, distriktsordförande Vänsterpartiet:

– Det var inte väntat att Stefan Löfven skulle stänga dörren så kategoriskt. Han behöver alla vänner han kan få. Men jag tror det handlar om taktik. Utåt sett är det ändå märkligt att helt säga nej till Vänsterpartiet.

Håkan Larsson, vice distriktsordförande för Centerpartiet:

– Det beror på innehållet vad man ska tycka om den utsträckta handen. Jag har aldrig varit förtjust i blockpolitik, men jag tycker inte att man kan byta vem man regerar med på kort sikt. Man hoppar inte från en regering till en annan, men det är klart att Sverige måste regeras på något sätt.

– Jag förstår att Stefan Löfven tror att det underlättar förhandlingarna med C och FP om han först säger nej till V men han kunde ju ha pratat med dem först. Nu riskerar han att få arga vänsterpartister på sig.

Nisse Sandqvist, distriktsombudsman Vänsterpartiet:

– V hade lovat att inte sätta sig i en regering om det ingick borgerliga partier men vi hade inte sagt nej till att förhandla om budgeten. Nu får Löfven V emot sig, det var väldigt självsäkert gjort av honom. Det var olyckligt. Det stänger dörren till lösningar framöver.

Kalle Olsson, kommunikatör för Socialdemokraterna och riksdagskandidat:

– Det finns lägen när man tvingas förhandla och göra folk besvikna med de besked man kommer med. Men vad är alternativet? Kris och kaos? Jag har min ideologiska övertygelse men det går inte att hålla fast vid den när det är ett besvärligt parlamentariskt läge. Med Vänsterpartiet med tillsammans med MP och S hade vi kanske kört fast och då hade det försvårat den utsträckta handen.

Anna-Caren Sätherberg, distriktsordförande Socialdemokraterna:

– Beskedet till Vänstern kom inte plötsligt. Stefan Löfven har sagt hela tiden att MP är naturlig samarbetspartner. Det är verkligen ett komplicerat läge och nu gäller det att alla partier tar ansvar. Vänsterpartiet är fortfarande nära oss i flera frågor men vi gick till val själva. Det är inget konstigt i det här. Jag behåller för mig själv vem jag föredrar av C och FP men det är dags at blockpolitiken upphör.