Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem värnar om Norrlands inland?

Nu blir det riksdagsval igen. Vilket parti värnar om Norrlands inland?

Skatten från vattenkraften, fastighetsskatten, som förr var knuten till ägarna, kommunerna; hur viktig är den frågan?

Sverige har man inte fått någon hjälp från de S-regeringar som suttit vid rodret. Maktskiftet till borgarna år 2006 skulle sända andra signaler, men inte heller denna Alliansregering gynnar landsbygden.

Centern har nu lyft upp denna fråga, men hur får man acceptans för den? Ordförande för skatteutskottet, von Sydow (M), ville absolut att fastighetsskatten för vattenkraften skulle vara kvar hos de styrande i huvudstaden. Våra riksdagsmän undviker denna fråga, som retar och förargar storstadsborna.

Fastighetsskatten tillhörde tidigare kommunerna och avsåg deras vattenkraftsanläggningar, men överfördes på 1980-talet till staten.

Kraftbolagen har ingenting emot att omfördela sina fastighetsskatter, utan motståndet finns hos våra riksdagspartier.

Dagens svenska fastighetsskatt på vattenkraft är över 5 miljarder kronor, men staten bestämmer hur dessa pengar användes. Tror ni att en förmodad S-regering, som beräknas tillträda i höst, vill att denna fastighetsskatt ska släppas ifrån huvudstaden?

Självfallet ska dessa skatter användas till landsbygdens utveckling, nya investeringar och näringar, även naturligtvis nya jobb. Tyvärr bestäms dessa avgifter i Stockholm. Inte alls som i Norge, där fylken och kommuner själva får bestämma över dessa medel till landsbygdens fromma.

Hur ska våra folkvalda riksdagsmän och kvinnor uppträda? Väljarna vill ju att de kandidater man utser även ska agera för landsbygden.

Karl-Eric Hoflin

Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel