Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vinner slaget om pengarna – försvaret eller skolan?

– För Centerpartiet är det viktigare med fler lärare i skolan än fler brigader som ett nationellt försvar.

Det säger partiledaren Annie Lööf som en rak passning till Folkpartiledaren Jan Björklund, som nyligen hävdat att försvaret behöver mer pengar efter 2015.

Annons

Försvarets omfattning och inriktning är alltid värt att diskutera. Särskilt sedan överbefälhavaren för en tid sedan uppgivet sagt att Sverige bara går att försvara i en vecka. Oklart vilken vecka, hur försvaret ska skötas den veckan och vad som händer när veckan är slut och kanske också pengarna, men inte angreppet.

Men samtidigt måste man, precis som Lööf nu poängterar, våga ställa viktiga politikområden mot varandra, som i det här fallet skola eller försvar. Mest troligt får nog Lööf också medhåll av de flesta av oss, att det är mer angeläget att höja kvaliteten i utbildningen än att pytsa in mer pengar i ett redan tandlöst försvar.

Som det ser ut nu och för en längre tid framåt med landets ekonomi, måste politikerna bli ännu bättre på att prioritera, men också på att förklara och försvara sina slutsatser för oss väljare. Det är alltid tråkigt när ett område får mer pengar än ett annat, som kan kännas minst lika viktigt, men det är mest ärligt att tala klarspråk och våga säga hur det bör vara. Dessutom sitter just nu en försvarsberedning och grunnar på hur försvaret ska se ut framöver, och det är oklokt att, som Björklund, nu gör, föregå deras ställningstaganden. Dessutom har ju allianspartierna redan i enighet samsats om reformer med mera på försvarsområdet.

Övriga regeringspartier ger också Lööf rätt i att försvarsberedningen måste få säga sitt först, och att partiernas enighet självklart måste betyda något, på både kort och lång sikt.

Men, det är ju också så att partierna måste börja profilera sig bättre, för att dra till sig nya väljare och behålla dem de redan har. Det gäller kanske särskilt småpartierna, som Centerpartiet och Folkpartiet. Och medan Centerpartiet fortfarande kämpar med att få till sitt idéprogram, så att så många som möjligt kan ställa upp på skrivningarna, har Folkpartiet tid att komma med nya förslag. Så är verkligheten i politiken, där det ena partiet blottar sig, kan det andra hugga in.

Men verkligheten för oss väljare ser annorlunda ut. Vi är sällan betjänta av udda utspel och svårsmälta strategiska förflyttningar. Slaget om våra pengar har bara börjat.