Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vemdalen är fortfarande centralort"

Runt om i Härjedalen firades nationaldagen på fredagen. Tidningen gjorde ett nedslag på Hembygdsgården i Vemdalen, där kommunalrådet Anders Häggkvist (C) menade att på ett sätt är Vemdalen fortfarande centralort i landskapet.

– Under 1800-talet var Vemdalen centralort i Härjedalen. Och på sätt och vis är vi det även i dag om man räknar antalet bäddar. Vi är 900 som bor här men har 16000 bäddar, sa Anders Häggkvist.

På alla platser där nationaldagen firades fanns det representanter från kommunen med för att uppmärksamma att det är 40 år sedan storkommunen Härjedalen bildades.

– Det var väl lite si och så med inställningen till det på den tiden, men 1978 hölls en folkomröstning i Vemdalen och då ville en majoritet fortsätta höra till storkommunen. Så där står vi i dag, sa Anders Häggkvist.

I sedvanlig ordning delades också ut smycken med motiv från Överhogdalstapeten till alla nyfödda Härjedalingar under det senaste året samt till nyblivna svenska medborgare. Av sju nyfödda Vemdalingar fanns tre på plats, Samantha Tuballa Berglund, Stina Kråik och Nils Vertergård. Småttingarna hölls sig relativt lugna även om de viftade lite med rosorna som delades ut.

Vemdalskören sjöng och ledde allsången och hyfsat tryck blev det när stämmorna höjdes för nationalsången mellan Hembygdsgårdens timmerväggar.

– Det här är en bra tradition som är till för att hållas, sa Kjell Tjärnås, för dagen klädd i Vemdalsdräkt.

På gammelgården i Sveg uppmärksammades Härjedalens OS-medaljörer. Två av dem fanns på plats, Lars Nelson och Margaretha Sigfridsdotter och de berättade om sina upplevelser i Sochi. Även Hedesonen Viktor Mattsson hyllades för sin bedrift att paddla rakt över Atlanten, enligt kommunens hemsida.

Förra året var första gången på väldigt länge som kommunens invånarantal växte och det var något som Anders Häggkvist tog upp när han avslutade sitt tal.

– Vi får hoppas att den trenden håller i sig. Det är betydligt enklare som politiker att räkna ihop en budget med en växande befolkning, sa han innan det hurrades för Härjedalen.