Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vems fel är det när någon dör på jobbet?

Nästan tre år efter dödsolyckan vid vindkraftbygget i Hammerdal startar i dag rättegången mot företaget Enercon.

Frågan är om företaget och en chef kan skyllas för de misstag som blev ödesdigra.

Klockan är strax efter 01 på natten. Det är en kall majnatt 2011 och det blåser 6-8 sekundmeter. En 31-årig montör, inhyrd av ett bemanningsföretag, klättrar snabbt upp i en stege som halvhjärtat satts fast invändigt i ett vindkrafttorn. Elva meter upp glider hans säkerhetslina ur skåran i stegen.

Där det skulle ha varit en stoppskruv i stegen för att inte säkerhetslinan skulle kunna hoppa ut av misstag satt det ingen skruv. Och stegen hade inte säkrats i skarvarna mellan tornets tunga betongringar.

Av utredningen efter olyckan framgår att arbetskulturen på bygget av Ollebackens vindkraftpark hade utvecklats till en intern tävling mellan arbetslagen.

Det arbetslag som var snabbast och fick mest gjort på höjden vann. Att det var så var det ingen utomstående som visste. Utifrån såg ju allt bra ut med alla säkerhetsvästar och hjälmar.

Den här natten var tredje natten på raken när arbetslaget inte hade vunnit några meter på höjden, de hade fått åtgärda annat i stället för att se ett vindkraftverk växa.

Torntypen som står på Ollebacken var av en ny och oprövad modell med ett nytt arbetsmoment. Innan en ny metod införs ska det enligt reglerna göras en dokumentation av riskerna, en så kallad riskbedömning.

Samtidigt som olyckan inträffade gick fristen ut för Enercon att göra denna riskbedömning. Det var facket centralt som hade reagerat och tidigare samma vår hade ett helt annat arbetslag vägrat att utföra det här jobbet vid ett vindkraftbygge i Uddevalla. Orsaken var den nya tornmodellen som hade börjat resas utan dokumenterad riskbedömning.

Efter olyckan vittnade flera arbetskamrater till den förolyckade om att de hade förstått att något allvarligt kunde hända.

"Efter hand började man att tumma på säkerheten. Segmenten lyftes upp trots att det blåste för mycket och innan limmet på segmenten hade härdat klart. I slutet förstod vi att det skulle hända en olycka", sa en person enligt utredningen.

Rättegången som startar i dag ska avgöra om det tyska företaget Enercon kan ställas till svars för det som hände. Företaget och en chef som då hade arbetsmiljöansvar är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagare Åse Schoultz yrkar på företagsbot på 2 miljoner kronor.

Företaget bestrider åtalet och menar att de anställda själva bröt mot säkerhetsföreskrifterna.

--------------------------------------------------------------------------------------

Fakta: Arbetsplatsolyckor

Under 2012 rapporterades 350 arbetsolyckor i Jämtlands län. Det var sju fler än året innan.

Källa: Arbetsmiljöverket