Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verk av makarna Ellis ställs ut i Hammerdal

I kväll öppnas en fem dagar lång utställning på Medborgarhuset i Hammerdal med tavlor av framlidne Bengt Ellis och textilier av hans hustru Gunilla.

– Det tog mig närmare ett år efter Bengts död 2007 innan jag ens kunde förmå mig att gå in i våra ateljéer. Men nu har jag så sakta börjat arbeta igen, berättar Gunilla Ellis.

En sedan länge kontrakterad utställning i Ånge var den enda som tidigare visat verk av Bengt Ellis efter hans bortgång.

– Nu har jag gjort ett tematiskt urval som jag kallar ”Gömda, glömda hus” och det omfattar verk från 1970 och fram till 2006.

Ett 20-tal oljor och tiotalet akvareller visar, som titeln antyder, ensligt belägna hus i fjällvärlden, fjällägenheter och en del övergivna hus, som Bengt Ellis valde att avbilda.

– Eftersom vi levde och arbetade mycket nära varandra har jag följt deras tillblivelse och sett dem alla innan de hunnit bli signerade, minns Gunilla.

Utöver detta ställer hon ut egna textilier, både tyger med myskoxmotiv samt kläder av skilda modeller:

– Jag kommer att visa flera av dem vid öppnandet på onsdag kväll. Det är blandade motiv, men jag har som sagt kunnat återuppta mitt textila arbete på senare tid, även om det känts svårt först.

Hammerdals konstförening kombinerar vernissagen med sitt årsmöte, som förra våren lockade ett 90-tal av de över 400 medlemmarna.

– Vi brukar ha runt 400 besökare på våra utställningar, en siffra som vi är mycket nöjda med. Dessutom har vi kunnat dela ut mer stipendier och priser sedan årsmötet höjde medlemsavgiften i fjol, berättar ordföranden Anita Olofsson.

Föreningen ordnar en utställning varje höst och två på våren, varav en är samarbete med årskurs nio på skolan, där man också belönar stipendiater.

Den fem dagar långa Ellis-utställningen är öppen kvällstid onsdag – fredag och på eftermiddagarna i helgen.

Gunilla Ellis kommer även att göra ett helt annat urval av makens målningar till en utställning i Östersund i slutet av april.