Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verkö Slott har slagit upp seglen

För bara två veckor sedan blixtköpte Sir Winstons

ägare Per-Åke Wahlund Verkö slott av Östersunds kommun. På måndagen återinvigdes besöksmålet, som sedan dess hunnit fått en stor terrass på 370 kvadratmeter tillbyggd.

Köpehandlingen skrevs på 16 juni och sedan har även bygglov och alkoholtillstånd ordnats på rekordtid.

Krögaren Per-Åke Wahlund ville därför bjuda på en fest för alla som hjälpt med att få allt i hamn.

Bland de hundratalet personer som bjöds till Verkön med S/S Östersund och båttaxi fanns landshövding Britt Bohlin och kommundirektör Bengt Marsh, men också byggfolk, ritare och leverantörer tillsammans med andra matglada gäster som minglade runt.

– Min ambition var att komma igång snabbt som möjligt för att kunna öppna redan nu i början av sommarsäsongen. Vissa dagar har vi haft 20–30 hantverkare här ute. Helikopter har fraktat ut 30 ton byggmaterial och allt har byggts på rekordtid, säger Per-Åke Wahlund.

Terrassen är gigantisk med ett trädäck på 23 gånger 15 meter i bästa solläge och där sex stora master håller uppe en segelduk på 255 kvadratmeter som sol- och regnskydd. 200 sittande gäster ryms på terrassen.

– Det här går inte av för hackor och vilka segel och vilken veranda! Det här känns som att gå ombord på en lyxkryssare, säger Anders Thelenius, från Jämtlands Bryggeri.

– Fantastiskt och jätteroligt! Det krävs en stark entreprenör för att genomföra något sådant här, utropade kommundirektör Bengt Marsh.

Lika nöjd var entreprenören själv och inte minst med den rekordsnabba hanteringen som började med en uthyrningsannons i våras och övergick snabbt till att bli en försäljning av det anrika slottet från slutet av 1800-talet.

– Jag har suttit och väntat med att någon skulle kliva in och ta över, när jag i vår såg en annons om att det gick att hyra, säger krögaren Per-Åke Wahlund.

Det hela slutade med att Per-Åke Wahlund i stället köpte slottet av kommunen, men utan att det föregicks av något öppet anbudsförfarande.

Nu har han ett 40-årigt tomrättsavtal som kan förlängas.Redan efter tio år räknas den tomträttsavgäld som han då erlagt på cirka 500 000 kronor som full betalning för slottet.

– Jag är nöjd med affären, men bäst affär har nog skattebetalarna gjort, säger han.

Kommundirektören hänvisar till att en oberoende värdering har gjorts.

– Visst kan det bli en sommarstuga, men då kostar tomträtten honom mer, säger Bengt Marsh.