Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verksmon tänker lära sig av problemen på Salberga

För Verksmon är förutsättningarna bättre och anstaltschefen har ställt krav.

Anstalten Salberga i Sala öppnades upp successivt mellan juni och november 2007. Sedan anstalten togs i bruk har den fått hård kritik av de intagna. Fram till i onsdags hade justitieombudsmannen, JO, fått ta emot 309 anmälningar.

Enligt JO är det ett mycket stort antal – som exempel kan nämnas att JO, sedan 1977, tagit emot totalt 59 anmälningar mot anstalten Saltvik i Härnösand.

Många av anmälningarna mot Salberga har handlat om behandlingen av de intagna och långsam handläggning av olika ärenden.

JO besökte anstalten för ett år sedan och konstaterade bland annat att Salberga, som när den togs i bruk fortfarande var en bygg- arbetsplats, fick ta emot ett stort antal intagna – som mest 36–38 per vecka. Under 2007 skrevs totalt 267 personer in i anstalten och 561 personer hade varit intagna på häktet.

JO konstaterar vidare att 300 personer skulle anställas – av dessa hade 80 procent ingen tidigare erfarenhet från kriminalvården. Utbildning av personalen skedde fortlöpande och personal fick praktisera på andra anstalter samtidigt som anställda vid Kumlaanstalten fick rycka in som förstärkning på Salberga.

JO kunde, efter inspektionen, bara konstatera att ”Salbergaanstalten har rejäla problem på en del områden”.

Bengt-Olov Carlsson, chefen för det blivande fängelset Verksmon, är medveten om de problem man haft med starten av Salberga. Han tror att förutsättningarna kommer att vara bättre när anstalten väl öppnar i Torvalla.

– Det är väl känt att Salberga haft initiala problem och det har inneburit att man har lärt sig en hel del.

– Jag kommer att starta med chefsrekryteringen, av mina mellanchefer, och när den ledningsgruppen är samlad så kommer vi att titta på exempelvis Salberga ur ett lärandeperspektiv, säger Bengt-Olov Carlsson.

Man kommer även att titta på andra anstalter där man öppnat ganska stora avdelningar – till exempel anstalten i Västervik som öppnade i maj 2005 och Saltvik i Härnösand som byggs ut just nu.

med överbeläggning på landets fängelser som var en av anledningarna till problemen på Salberga har lättat.

– Det är fortfarande en ansträngd platssituation men så akut som den var när Salberga öppnade är det inte längre. Man brottades nog med att man blev påfyllda väldigt fort efterhand som platserna blev klara, säger Bengt-Olov Carlsson.

– Dessutom fanns ett uppdämt behov. Salberga fördröjdes också, i det fallet var det överklaganden under själva byggprocessen som gjorde att det blev hängande. Sådant är mera oväntat och gör det hela svårare att hantera.

På Salberga anställdes många samtidigt och en stor andel hade, enlig JO:s utlåtande, inte tidigare erfarenhet av arbete inom kriminalvården.

En liknande situation kan också uppstå i Östersund – men det finns en plan.

inriktning är att man ska försöka starta upp anstalten i ett tempo som gör att vi hänger med i processen. Vi kommer, så att säga, inte att möta klienterna i dörren. Vi kommer att ha ett antal månader i anstalten, med personal, utan klienter innan vi så småningom öppnar upp, säger Bengt-Olov Carlsson.

– Det tror jag att kriminalvården kommer att stå för också för det är ett krav som jag har ställt.

Han räknar med att rekryteringen av personal ska komma igång under året. Exakt när rekryteringsprocessen startar vet han inte eftersom man väntar in processen med regeringens godkännande av hyresavtalet.

– När vi kommer i gång blir det oavbruten rekrytering och internutbildning fram tills dess att anstalten står klar. Det är ju rätt så mycket folk som ska rek-ryteras och utbildas, säger Bengt-Olov Carlsson.

Det handlar om 220–225 tillsvidareanställningar som ska besättas med olika yrkeskompetenser, 15 av tjänsterna innehas av personal som redan i dag arbetar på häktet.