Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verktyget användes för att rensa sly

Annons

Flera personer hörde av sig i går och ville berätta om det verktyg vi visade på Hörnan i onsdagens ÖP.

Peter Edling, Sundsjö hur det används: 

”Verktyget, som Bertil undrar över är en ”Svenska Betes- och Vallföreningens röjkrok”. Jag ska försöka förklara hur det fungerar.

Redskapet används för att dra upp busk och sly med rötterna. Det bör alltså komma till kraftfull användning i vårt igenväxande landskap! 

Det hör två saker till till verktyget, en häst med svängel och linor samt en kätting med en lös ring och en ändring. Hästen ställs med rumpan mot det sly eller busk som ska röjas bort. Med röjkroken tar man fatt den fasta ändringen på kättingen, som sitter hakad i svängeln bakom hästen i sin andra ända.

Därefter lägger man, utan att behöva kröka på ryggen, kättingen runt busken och tar med redskapet fast den lösa ringen. Genom röjkrokens snirkling är det lätt att säkert låsa ihop den lösa ringen och den fasta ändringen. När så hästen kommenderas framåt drar kättingen effektivt åt och upp åker busken/slyet.