Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vet du vad ditt påskgodis innehåller?

Årets största godishelg står för dörren och nu med den finner vi, i butikerna, massor av vuxna som vältrar sig i de nyuppsatta godisautomaterna som ställs fram strax före påsk och nu med kraftigt reducerade priser.

Det många inte känner till är, att de godismassor som vi hektovis bär med oss hem skulle ha varit förbjudna att säljas om vi inte hade gått med i EU. EU anser nämligen att konsumenterna själva ska ta ansvar och utesluta de varor de inte vill ha. Problemet är: att vi konsumenter inte alltid känner till de förändringar som har skett och speciellt då när tillsatser som tidigare har varit förbjudna nu utan varningstext säljs utan urskiljning. När Sverige, 1999, inte fick ha sitt förbud kvar, skickade Konsumentföreningen Konsumenter i samverkan ett brev till den svenska handeln med en önskan att inte ta in dessa varor. Vissa större butikskedjor tog till sig budskapet men många butiker väljer ända att sälja godis med de tidigare förbjudna AZO-färgerna. AZO-färgerna förekommer oftast i de mest färgglada godissortera och har E-numren: E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 128, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180.

Varför är då AZO-färgerna så skadliga och då speciellt för barn?

En brittisk studie från Brighton som publiceras i tidskriften Archives of diseases in childhood 2004, säger följande: Våra fynd talar för att det går att uppnå en klar minskning av överaktivt beteende hos barn genom att ta bort konstgjorda färgämnen och natriumbensoat från deras föda skriver professor John Warner vid University of Southhampton.

Att färgämnen och livsmedelstillsatser är misstänkta vid ADHD-symptom har rapporterats sedan länge. Men EU-politikerna har väl haft mer intresse av att bli omvalda och att göra sig till för de multinationella företag, som gärna bjuder in dem till påkostade informationsmöten, för att lura dem hur fantastiska deras varar och produkter är, än att försöka begripa vad de beslutar.

AZO-färgerna finns främst i godis, kakor, glass men även textiler. Färgerna kan orsaka cancer, allergiska reaktioner, täppt näsa, sömnlöshet och allvarliga beteendestörningar, främst hos barn.

Det finns en del godis utan de ovanstående gifterna, men då inte så färgglada. I annat fall kan man välja choklad och helst då den mörka ekologiska chokladen med hög kakaohalt som efter endast en liten bit, får den mest godissugne helt nöjd.

Glad påsk!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel