Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vet du vad du äter?

Allt fler och fler äter färdiglagad mat. Färgglada förpackningar om ”hemlagat” och ”äkta råvaror” lockas vi med, men vad innehåller den egentligen?

Ja, tyvärr allt mindre och mindre äkta råvaror och absolut inget hemlagat.

I tillverkarnas strävan att tjäna mer pengar, så tillsätter de så mycket som möjligt av vatten och andra billiga ingredienser såsom modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Då är ”maten” så dålig och smaklös, att de måste tillsätta salt, smakförstärkare, färgämnen, gelémedel med mera för att vi överhuvudtaget ska kunna svälja den. Men vad vi dessutom ofta inte vet om, är att tillsatserna också kan göra oss sjuka.

Den värsta smakförstärkaren är olika former av glutamat, (E 620–E625). Den vanligaste är msg (monosodiumnatriumglutamat ), E 621.

Men alla kan de ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, migrän, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet, illamående, diarré, viktökning, hjärnskador, ADHD, synrubbningar, förstörd näthinna med mera.

Så läs noga på innehållsförteckningen och välj bort E621 om du vill vara frisk

Visserligen tillverkar kroppen själv glutamat, vilket då gör att livsmedelsverket hävdar att det är ofarlig, men forskning visar att när vi tillsätter syntetisk glutamat utifrån, så blir verkan mångdubblad och vi får dessa obehagliga reaktioner. Ju mer du äter desto värre biverkningar.

Nu börjar olika tillverkare ta bort eller minska vissa smakförstärkare, främst E621, tack vare kritiska konsumenter, men då ersätter de den med andra E-nummer mellan E620 och E635 eller skriver bara msg eller vad värre är, byter namn till jästextrakt eller kryddextrakt, för det behöver man inte tala om, vad det innehåller och det kan innehålla upp till 40 procent E 621.

Det du ska se upp med som innehåller glutamat är bland annat färdiga kryddblandningar, färdigmat, halvfabrikat, pulversoppor, burksoppor, såsmixer, färdigkryddat kött, buljonger, allt som smakar kött eller fisk, nudlar, dressing, smaksatta chips och nötter, mat med låg fett- och salthalt, asiatisk mat, speciellt kinamat.