Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vet hur mycket hon kämpat"

Kanske hördes skriket ända till Sotji. Anders Svanebo hade problem med rösten efter att han följt sambon Charlotte Kallas silverlopp framför tv:n.

– Jag vet hur mycket hon har kämpat, säger han.

När vi når Anders Svanebo hemma i parets villa i Sundsvall bara några minuter efter loppet kan han knappt prata.

Det var tänkt att han själv skulle ha ställt upp i en skidtävling men halsont förstörde det.

Det var dock inte bara sjukdomen som såg till att rösten försvann – och när vi talas vid en halvtimme senare är Anders i lite bättre form.

– När hon ryckte i sista backen och jag såg att det sprack upp bakom samtidigt som det verkade bli en lucka till Björgen ... jag vet inte om skriken hördes till Sotji men det var bara att jobba in det, säger Svanebo och beskriver sina känslor efter Charlottes silver:

– Det är en otrolig dag, vilken fest det blev! Jag vet hur mycket hon har kämpat med OS i siktet, den tid och energi som det har krävts och hur fokuserad hon är året runt. Hon har jobbat mot detta otroligt länge och att det var hon som gjorde det avgörande rycket också, det är fantastiskt.

Har du hunnit prata med henne?

– Ja, vi hann med ett par snabba ord där jag kunde gratulera henne.

Sett till loppet, gick det som hon hade tänkt?

– Det tror jag. Hon hade tänkt ligga med långt fram under den klassiska delen, då hon vet hur stark hon är i skejt, och det föll väl ut i dag.

Och du är mäkta stolt nu, kan jag tänka mig?

– Absolut, hon har inte varit på pallplats i världscupen i skiathlon och att kliva in och ta silvermedalj på ett OS är otroligt tufft av henne. Hon är grym på den första distansen, den klassiska, och sedan vet alla hur bra Marit Björgen är på skejt men Charlotte hänger nästan av henne. Men så har Björgen 5-6 års mer träning också.