Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranen som gick från ett företag till nästa

För Sven Broddesson i Oviken var steget att starta eget som pensionär inte långt. Vid 64 år klev han av sitt bageri och hade då redan smygstartat sin nya verksamhet som hälsoterapeut med specialitet att behandla allergiker.

– Det enda jag ångrar är att jag tog pension ett år för tidigt. Det innebär att jag förlorar 1000 kronor i månaden resten av mitt liv. Mitt råd till andra som är på väg in i pensionsåldern är att jobba tills de är åtminstone 65 år.

Nu har det gått 11 år sedan Sven Broddesson slutade som företagare för Åkrokens tunnbröd. I sin villa i Oviken driver han praktik för alternativmedicin. Här har han investerat i avancerade datorprogram och tekniskutrustning. Under åren som senior har han utvecklat verksamheten. Numera är han både hälsoterapeuten som behandlar besökare och återförsäljare av instrument inom alternativmedicin.

– Att jag blev egenföretagare i bageribranschen var en slump och att jag startade min klinik för alternativmedicin var också en slump. Jag är egentligen ekonom i botten men det går att byta inriktning om man har intresse och vilja.

Valet att bli hälsoterapeut togs utifrån en personlig upplevelse. Sven Broddesson hade haft nästäppa sedan han var liten pojke. Polyperna opererades bort flera gånger men de kom tillbaka och besvären var kroniska.

Sven pekar mot näsan och säger att polyperna var så stora att de syntes när han la huvudet bakåt.

– Det var hopplöst att inte kunna andas genom näsan och att ständigt vara tät.

I slutet av 1990-talet såg han en annons på internet om en för Sverige ny metod kallad Bioresonans terapi.

– Det var en tysk innovation och han som tagit tekniken till Sverige höll till i Malmö. Jag tog nattåget dit på vinst och förlust.

Väl där fick Sven Broddesson sitta med två mässingskulor i händerna, mässingskulorna var kopplade till ett mätinstrument.

– Första gången jag upplevde metoden trodde jag inte alls på den, det kändes för flummigt.

– Men redan samma kväll började det knaka i näsan och för första gången kunde jag andas genom näsan. Metoden hade konstaterat att jag var laktosintolerant och det var detta som orsakade nästäppan. Jag blev fri allergin och nästäppan och polyperna försvann.

Sven Broddesson blev nyfiken på behandlingen och lånade manualen med sig hem. Efter två år köpte han en egen utrustning och startade ett eget företag för att hjälpa andra allergiker.

– För mig var drivkraften att hjälpa andra, min egen erfarenhet visade att det fungerade. Det är ett otroligt tacksamt jobb och det roligaste jag gjort. Det är en sådan tillfredsställelse att kunna hjälpa människor att bli fria sin allergi och sina besvär.

Företaget Hälsoterapeuten Sven Broddesson drivs som enskild firma och inkomsterna från företaget läggs ovanpå pensionen.

– Mitt råd till andra som funderar på att starta eget som pensionär är att först kolla om det finns en marknad och en efterfrågan på det som företaget ska erbjuda. När jag startade var vi bara tre företag i Sverige som kunde erbjuda Bioresonansterapi och jag tror att jag fortfarande är ensam i länet.

Hans andra råd inför en företagsstart är att identifiera något som man verkligen vill syssla med.

– Att driva företag är något som kräver ett engagemang fullt ut och då måste det vara kul och ge glädje. Annars orkar man inte hålla på. Jag har också ett nätverk med människor med olika kompetenser som jag kan rådgöra med.

Artikeln kommer från 100 % senior.