Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteraner med vilja att arbeta

Hyr en veteran! Det är företaget Veterankrafts slogan och affärsidén är enkel: Hyr en erfaren pensionär som kan hjälpa till med allt från barnpassning till städning.

– Många är ofrivilliga pensionärer och har fortfarande vilja att arbeta, säger Bitte Skogsäter, franchisetagare i Östersund.

Det var efter en period av arbetslöshet som Bitte Skogsäter började fundera på hur arbetsmarknaden såg ut.

– Jag upptäckte att det är väldigt åldersfixerat. Är man över 50 år i Sverige är det svårt att få jobb. Jag frågade mig varför man inte utnyttjar de som verkligen vill jobba och som har erfarenhet.

Bitte hittade företaget Veterankraft av en slump och kände direkt att det var precis det hon tänkt sig.

Företaget finns runt om i hela Sverige och idén är att anställa erfarna och motiverade pensionärer som vill fortsätta arbeta efter pensionen. Det handlar om allt från hjälp med barnpassning och läxläsning till städning och trädgårdsarbeten.

Och nu finns företaget även i Östersund och franchisetagaren Bitte är precis i startgroparna med verksamheten.

– Nu håller jag på att bygga upp verksamheten men trots att jag precis börjat är det många kundförfrågningar, säger hon.

Företagets första veteran är 64-åriga Aina Linell som precis flyttat till Östersund. Efter att ha arbetat med barnomsorg hela livet var hon redo för något nytt. På nätet hittade hon Veterankraft och anmälde sig.

Vi fick följa med på hennes möte med företagets första kund, Susanne Langhammar som vill ha städhjälp hemma.

Städningen är som ett abonnemang, man prenumererar helt enkelt. Hemma hos Susanne blir det var tredje vecka. Nu, vid första mötet, går kunden och veteranen igenom vad som behöver göras, rum för rum.

– För mig är det jätteskönt att ha någon här som städar. Jag och min man känner att vi hellre prioriterar tiden på något annat än städning.

Susanne har haft städhjälp tidigare men då har det varit många yngre som inte alltid levt upp till förväntan enligt henne.

– Det känns bättre att ha någon hos sig som har städat hela sitt liv och som har erfarenhet. Det är en helt annan trygghet.

Att rut- och rot-avdragen gäller för städningen gör valet ännu mer självklart för Susanne.

Kravet för att bli veteran inom företaget är att man ska vara avtals- eller ålderspensionär.

Efter det första mötet känner sig Aina nöjd.

– Det kommer säkert kännas konstigt att städa hemma hos någon annan men det känns bra i alla fall. Vi har fler jobb på gång så jag kommer nog ha fullt upp.