Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veterinär avlivade katt i onödan

Veterinären konstaterade efter en kort undersökning att katten hade kattpest och den avlivades därför med en spruta. När katten var död visade sig att den hade bandmask.

Nu har Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård prickat veterinären som är verksam i länet.

Det var 2008 som kattägaren ringde till veterinären och berättade att katten var slö och hade diarré. Veterinären konstaterade att det var kattpest och bad ägaren komma till kliniken direkt. Katten fick inte följa med upp utan fick sitta i en bur i bilen när veterinären kom ut med operationshandskar och en spruta. Efter en kort undersökning rekommenderade veterinären att katten skulle avlivas, dog fram sprutan och gav katten en dödlig dos.

Djurägaren anade att allt inte stod rätt till och skickade katten för obduktion. Det visade sig att katten hade bandmask.

Ansvarsnämnden menar i sitt beslut att veterinären inte kunnat diagnostisera kattpest efter en så bristfällig undersökning. Nämnden menar också att kattpest är en behandlingsbar sjukdom. Därför får veterinären en erinran.